Карта бойових дій в Україні 30 листопада

Мапа бойових дій в Україні 30 листопада.

Мапа бойових дій в Україні 30 листопада. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
30 листопада 2023 09:29

Сьогодні, 30 листопада, в Україні розпочався 644 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 30 листопада.

Очевидна нездатність Росії створити згуртовану командну структуру серед сил, що обороняються на східному (лівому) березі Херсонської області, продовжує погіршувати моральний дух та бойові можливості Росії. 29 листопада у Генштабі України повідомили, що підрозділи 810-ї бригади морської піхоти ЧФ, що діє в районі Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро), відмовляються від штурму українських позицій через відсутність координації артилерії, передачі тактичної розвідки та належного інформування про місцезнаходження російських мінних полів. Український генеральний штаб повідомив, що карти російських мінних полів засекречені і що російське командування не погодило належним чином зі штурмовими частинами розташування цих мінних полів, що призвело до 50 жертв серед підрозділів 810-ї бригади морської піхоти за останній місяць. Підрозділи 810-ї бригади морської піхоти прибули до району Кринків на початку жовтня 2023 року і, зважаючи на все, взяли на себе відповідальність за найближчий район Кринків від частин новоствореної 18-ї загальновійськової армії (САА) після початку українських наземних операцій на східний берег Дніпра у середині жовтня 2023 року.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російське угруповання військ «Дніпро» все частіше складається з розрізнених елементів недавно переданих частин, що деградували, і нових формувань, що може сприяти цій очевидній відсутності згуртованої командної структури. Частини 810-ї бригади морської піхоти та 177-ї бригади морської піхоти (Каспійська флотилія) були перекинуті на Херсонський напрямок, ймовірно, після того, як зазнали тяжких втрат при обороні від українського контрнаступу на заході Запорізької області влітку 2023 року. Більшість бойових частин 7-ї дивізії в даний час все ще обороняються на заході Запорізької області, хоча на східному березі Херсонської області, як повідомляється, діють 171-й десантно-штурмовий батальйон 7-й ВДВ (97-й полк ВДВ) і 104 -й окремий танковий батальйон. Повідомляється, що елементи 49-го САА (Південний військовий округ) діють на Херсонському напрямку з моменту звільнення українськими військами міста Херсон у листопаді 2022 року, але деякі російські та українські джерела стверджують, що відтоді російське командування передислокувало елементи як мінімум одного зі своїх підрозділів. бригади до прикордонного району Донецької-Запорізької областей. На східному березі діють новостворені 18-а САА, 70-та мотострілкова дивізія та 22-й армійський корпус (що був у складі ЧФ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 29 листопада продовжили наступальні дії на рубежі Куп'янськ, Сватове, Кремінна, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступи на Куп'янському напрямку на північний схід від Петропалівки (7 км на схід від Куп'янська), в районі Сіньківки (8 км на північний схід від Куп'янська) і Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового), а також на Лиманський напрямок в районі Серебрянського лісу (10 км на південний захід від Кремінної), Торське (15 км на захід від Кремінної), Ямполівка (17 км на захід від Кремінної) та на схід від Терного (17 км на захід від Кремінної). Пов'язаний з Кремлем російський блогер заявив, що російські війська просунулися в Сіньківку, недалеко від Загоруйківки (селище за 16 км на схід від Куп'янська, яке було ліквідоване в 1980-х роках) і Тимківку (19 км на схід від Куп'янська) і захопили територію на південь та південний захід від Лимана Першого (11 км) на північний схід від Куп'янська). Блогер стверджував, що російські війська також атакували на південь від яру Журавка (18 км на захід від Кремінної). Російський агрегатор новин заявив, що 28 листопада російські війська також контратакували і просунулися в районі Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної). Представник українського підрозділу, ймовірно дислокованого на напрямку Куп'янськ-Лиман, заявив 29 листопада, що російські війська продовжують проводити атаки, незважаючи на погіршення погодних умов.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 29 листопада продовжили наступальні дії на Бахмутському напрямку та, як повідомляється, просунулися вперед. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили Хромове (на західній околиці Бахмута). Відомий російський блогер заявив, що частини 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії (ВДВ) захопили Хромове і додатково просунулися в районі Берхівського водосховища (3 км на північний захід від Бахмута). Проте ISW поки що не побачила візуального підтвердження того, що російські війська повністю захопили Хромове. Російські джерела стверджують, що бойові дії продовжуються на північний захід і південний захід від Бахмута, а український офіцер запасу зазначив, що ситуація на південний захід від Бахмута на лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка (5-12 км на південний захід від Бахмута) особливо складна через зростання кількості російських нападів і кількості російських підрозділів, що борються в цьому районі. Український генеральний штаб повідомив про безуспішні атаки росіян у районі Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута), Івановського (5 км на захід від Бахмута), Кліщіївки та Андріївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

29 листопада російські війська продовжили наступальні дії на авдіївському напрямку і, як повідомляється, просунулися на північний захід від Авдіївки. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на 300–500 метрів у напрямку Новокалинова (10 км на північний захід від Авдіївки) та в районі Степового (7 км на північний захід від Авдіївки), хоча ISW поки не спостерігала візуальних свідчень просувань Росії в жодному з цих районів. Російські джерела також стверджують, що російські війська очищають та зміцнюють позиції у промисловій зоні на південний схід від Авдіївки. Російський солдат, який, як повідомляється, веде бойові дії у промисловій зоні, заявив, що ситуація дуже складна і що російським військам важко пересуватися через цей район через використання українських безпілотників та постійний мінометний обстріл. Один російський блогер заявив, що російські війська захопили кілька невстановлених українських позицій біля Північного (5 км на захід від Авдіївки). Українські джерела повідомили, що російські війська також намагаються захопити Авдіївський коксохімічний завод на північний захід від Авдіївки, а командир українського батальйону, який, як повідомляється, оборонявся біля коксохімічного заводу, охарактеризував російські атаки в цьому районі як лобові атаки, які сильно виснажують. Командувач Таврійської групи військ України бригадний генерал Олександр Тарнавський зазначив, що активність Росії під Авдіївкою за останню добу значно зросла, і повідомив, що російські війська використовують бронетехніку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

29 листопада російські війська продовжили наступальні операції на захід і південний захід від Донецька, але не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив про безуспішні атаки російських військ на південно-західні околиці міста Донецька в районі Красногорівки та Мар'їнки, в районі Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька) та в районі Водяного (25 км на південний захід від Донецька). Російський блогер заявив, що в районі Новомихайлівки та Вугледару (30 км на південний захід від Донецька) ведуть бої елементи формування «Каскад» МВС т.зв. Донецької Народної Республіки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

29 листопада російські війська продовжили обмежені наземні атаки в районі кордону Донецької та Запорізької областей, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили більше двох атак російських військ на південь від Пречистівки (18 км на південний схід від Великої Новосілки) та на південний захід від Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

29 листопада українські сили продовжили контрнаступальні операції на заході Запорізької області, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямі (захід Запорізької області). Російські блогери стверджували, що російські війська відбили напад українців на захід від Роботино, біля Новопрокопівки (3 км на південь від Роботино) та на північний захід від Вербового (9 км на схід від Роботино). Російський блогер розширив кадри, на яких нібито показані підрозділи російського 247-го десантно-штурмового полку (7-а дивізія ВДВ), які завдають ударів по українській піхоті під Вербовим.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах