Історичний документ: Україна та Британія підписали безпекову угоду

Україна та Британія підписали безбекову угоду - коллаж: Vgorode

Україна та Британія підписали безбекову угоду - коллаж: Vgorode

Події
12 сiчня 16:25

Сьогодні, 12 січня, президент України та прем’єр-міністр Великої Британії підписали двосторонню безпекову угоду. Вона буде діяти до вступу України в НАТО.

Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії підписали лідери двох країн у Маріїнському палаці в Києві. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав цю угоду історичним документом.

Справа в тому, що цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, які узгодили під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Групи семи" та державами, що до них приєдналися. 

Як повідомив Володимир Зеленський, якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася, пише Європейська правда.

- Сьогодні ми стоїмо пліч-о-пліч як друзі та союзники. Це сигнал світові: Україна не наодинці, – написав Зеленський у Телеграм після підписання.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак сказав, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо. Тепер ж вона першою підписала з Україною безпекову угоду.

В угоді прописано, що вона буде діяти десять років із можливістю її продовження. Однак у випадку вступу України в НАТО до закінчення терміну угоди, то дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах