У Києві демонтували храм-МАФ УПЦ поблизу Десятинної церкви

У Києві демонтували храм-МАФ УПЦ поблизу Десятинної церкви.

У Києві демонтували храм-МАФ УПЦ поблизу Десятинної церкви. Фото: .facebook.com/mist.museum

Події
17 травня 14:39

У п'ятницю, 17 травня, на території Національного музею історії України демонтували незаконну каплицю УПЦ, зведену біля Десятинної церкви. На території планують продовжити археологічні дослідження, а частину коштів, зібраних на знесення релігійного об'єкта, підуть на підтримку ЗСУ.

Як повідомляє Національний музей історії України, споруда існувала на території Національного музею історії України у різних формах з 2006 по 2024 рік. Проте, 16 травня Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового рішення про демонтаж незаконної споруди.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, що "церква-МАФ" була незаконно зведена на землях, яка належить державі. На території Старокиївської гори та музею колись знаходилися язичницькі поховання, князівські палаци та Десятинна церква. Окрім того, ця релігійна споруда була розташована в буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра".

Після демонтажу, музей планує використовувати звільнену ділянку для проведення просвітницьких заходів для дорослих і дітей на тему історії України давніх та сучасних часів. З метою створення нових експозиційних об'єктів планується проводити археологічні дослідження на невивчених ділянках Старокиївської гори.

Зазначимо, що музей не мав власних коштів, аби демонтувати споруду. Було оголошено збір на суму 772 тисяч гривень. За 16 годин він був закритий, адже 2266 людей задонатили кошти. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах