Карта бойових дій в Україні 18 серпня

Мапа бойових дій в Україні 18 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 18 серпня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
18 серпня 14:31

Сьогодні, 18 серпня, в Україні розпочався 907-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 18 серпня.

Українська операція в Курській області вже створила загальнотеатральний оперативний та стратегічний тиск на російські сили, а наступні фази бойових дій у Росії, ймовірно, створять ще більший тиск на Путіна та російських військових. Українське вторгнення в Курську область спонукало російських військових перекинути до 11 батальйонів з Курської області та чотири російські угруповання військ в інших місцях театру бойових дій на лінію фронту в Курській області. Як повідомляється, офіційні особи США повідомили New York Times у статті, опублікованій 15 серпня, що Росія виділила резерви в Курську область, які інакше вона виділила б для проведення наступальних операцій на сході України в найближчі місяці. Передислокація російських військ та виділення елементів оперативних резервів дозволили російським військам уповільнити швидкі українські успіхи в Курській області і почати стримувати масштаби українського вторгнення. Однак стримування є лише першою і, ймовірно, найменш ресурсомісткою фазою російської відповіді в Курській області. Путін і Кремль майже напевно спробують повернути собі російську територію в Курській області, захоплену українськими військами, оскільки українська окупація російської території, що триває, стане стратегічним ударом по багаторічних зусиллях Путіна зі зміцнення спадщини російської стабільності, безпеки і геополітичного відродження.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські сили не зможуть утримувати ініціативу по всій східній Україні нескінченно, і кульмінація російських наступальних операцій надасть українським силам можливості для подальшого заперечення ініціативи. Володіння Росією ініціативою на театрі військових дій дозволило Росії визначити місце, час, інтенсивність та вимоги бойових дій в Україні, і російські сили використали ці переваги для визначення темпу наступу в Україні, що дозволило російським військовим проводити більш стійкі наступальні зусилля та значною мірою уникати кульмінації.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наземні наступи на північ від Харкова в районі Липецької та Глибокого та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська 16 та 17 серпня. Харківська група військ України повідомила 17 серпня, що російські війська посилюють штурмові групи російського 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус [АК], Ленінградський військовий округ [ЛВО]) у районі Липецької та що підрозділи російської 4-ї добровольчої штурмової бригади та 1009-го мотострілецького полку (6-а загальновійськова армія [САА], ЛВО) координують дії у Вовчанську.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська домоглися незначного просування в районі Кремінної на тлі боїв, що продовжуються, уздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна 17 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 17 серпня, показують, що російські війська незначно просунулися в північно-східній частині Макіївки (на північний захід від Кремінної). Російські війська атакували на південний схід від Куп'янська в районі Глушківки, Кругляківки, Берестового та Стельмахівки; на північний захід від Кремінної в районі Макіївки, Греківки, Невського та Новоєгорівки; на захід від Кремінної в районі Тернів та Торського; та на південний захід від Кремінної в районі Дібрової 16 та 17 серпня. Повідомляється, що підрозділи російського 375-го протитанкового артилерійського дивізіону (47-а танкова дивізія, 1-а гвардійська танкова армія [ГТА], Московський військовий округ [МВО]) діють на Куп'янському напрямку, а підрозділи російської 3-ї мотострілецької дивізії) ведуть бої в районі Макіївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжили наземні атаки на напрямі Сіверська 17 серпня, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російські війська продовжили наступ на північний схід від Сіверська в районі Білогорівки, на схід від Сіверська в районі Верхнокаменського, на південний схід від Сіверська в районі Спірного та Виїмки та на південь від Сіверська в районі Переїзного 16 та 17 серпня. Повідомляється, що штурмові підрозділи російської 106 повітряно-десантної (ВДВ) дивізії діють в районі Переїзного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжили наступальні операції на Торецькому напрямку 17 серпня, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися далі вулицею Центральною у бік Торецька із заходу Північного (на схід від Торецька) і далі у бік Нелипівки (на південь від Торецька) від Залізного (південний схід від Торецька). Російський блогер стверджував, що російські війська просуваються в Нью-Йорку (на південь від Торецька) і контролюють приблизно 80 відсотків населеного пункту, хоча ISW не бачив підтвердження цієї заяви. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська також продовжили наступ на північ від Торецька в районі Білої Гори та Дилівки та на південь від Торецька в районі Пантелеймонівки 16 та 17 серпня. Повідомляється, що підрозділи російської 9-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус [АК] т.зв. Донецької Народної Республіки [ДНР]) продовжують діяти в районі Нью-Йорка.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Покровська на тлі боїв, що продовжуються, на схід і південний схід від населеного пункту 17 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 17 серпня, показують, що російські війська нещодавно трохи просунулися на південний схід від Бажаного (на південний схід від Покровська). Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 17 серпня, показують, що українські війська відображають безуспішну посилену російську механізовану атаку чисельністю до взводу на південний схід від Лозоватського (на схід від Покровська) в ніч з 16 на 17 серпня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська незначно просунулися під час механізованого наступу на південний захід від Донецька на тлі додаткових механізованих наступів та наступальних операцій у цьому районі 16 та 17 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 серпня, вказують на те, що російські війська незначно просунулися під час посиленого механізованого наступу чисельністю до взводу на північний захід від Перемоги (на південний захід від Донецька). Українська бригада, що діє на курахівському напрямку (на захід та південний захід від Донецька), опублікувала 16 серпня кадри, на яких видно, як українські війська відбивають скорочений російський механізований наступ чисельністю до батальйону в неуказаному районі курахівського спрямування в ніч із 15 на 16 серпня..

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Позиційні бої тривали на заході Запорізької області в районі Малої Токмачки (на північний схід від Роботино) 16 і 17 серпня, але жодних підтверджених змін на лінії фронту не було. Представник Таврійської групи військ України капітан Дмитро Лиховий заявив 17 серпня, що російські війська провели деякий рух на рівні бригади або нижчого підрозділу, але російські війська на півдні України не передислокувалися до Курської області в масовому порядку. Лиховий зазначив, що в окупованій Запорізькій області знаходиться близько 75 000-90 000 російських солдатів і що близько 1 000-2 000 російських солдатів із Запорізької області передислокувалися для оборони в Курській області. Повідомляється, що підрозділи російської 42-ї мотострілецької дивізії (58-а загальновійськова армія [САА], Південний військовий округ [ПВЗ]) продовжують діяти на Запорізькому напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували атаки на східному березі (лівобережжі) Херсонської області 16 і 17 серпня, але не досягли підтверджених успіхів. Лиховий зазначив, що підрозділи російського 28-го мотострілецького полку (70-а мотострілецька дивізія, 18-а САА, ПВО) ведуть бої в районі Кринок, а підрозділи російського 337-го повітряно-десантного (ВДВ) полку (104-а дивізія ВДВ) ), як повідомляється, ведуть бої в районі островів у дельті річки Дніпро.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах