Смерч у Києві 6 жовтня — що кияни могли побачити насправді

В Києві помітили утворення смерчу під час зливи, фото з відкритих джерел

В Києві помітили утворення смерчу під час зливи, фото з відкритих джерел

Події
Сьогодні 11:24

Київські телеграм-канали поширили фотографії, на яких нібито зображено смерч, що утворився у небі над столицею. Однак згодом з’ясувалося, що це не було природне явище.

Звідки взялася інформація про "смерч" у Києві

Синоптики підтвердили журналістам ТСН, що смерч у Києві за останні дні не зафіксовано. Інформація про "смерч" з’явилася в київських пабліках 6 жовтня, коли в столиці бушувала сильна злива. На кадрах було видно, як чорна хмара спускається до будинків на лівому березі Києва. Однак метеорологи висловили сумніви, що жителі дійсно бачили смерч. В Укргідрометцентрі повідомили, що на метеорологічних станціях 6 жовтня не було зафіксовано ані смерчу, ані сильних поривів вітру.

Що ж тоді могли бачити кияни

Пресслужба Укргідрометцентру повідомила журналістам, що Київська область перебуває в зоні активного атмосферного фронту, де в деяких місцях спостерігалися грози. 

– І з огляду на фото, такі локальні вихори з грозової хмари могли утворюватися. Але вони дуже локальні та слабенькі, – пояснили синоптики.
 
Синоптики наголошують, що вихор і смерч відрізняються один від одного. Так, Вихор характеризується меншим об'ємом, менш вираженою формою і меншою інтенсивністю вітру, що відрізняє його від торнадо. На відміну від нього, смерч – це більш чітко окреслене і потужне погодне явище, яке може спричинити значні руйнування.

Додатково:

Смерч або торнадо – це, власне, одне й те саме. Смерч – це європейський термін, а торнадо – американський. Це природне явище пов’язане безпосередньо з грозою, коли з нижньої межі купчасто-дощових хмар розвивається вихор, який поступово доходить до земної поверхні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах