Карта бойових дій в Україні 9 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 9 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 9 жовтня Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
Сьогодні 08:59

Сьогодні, 9 жовтня, в Україні розпочався 959-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 9 жовтня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

6 та 7 жовтня українські війська продовжували штурмувати позиції в Глушківському районі на захід від головного виступу в Курській області, зокрема в південних районах поблизу Веселого. Однак, підтверджених успіхів на цих напрямках не було. Водночас, російські підрозділи 83-ї та 56-го полків ВДВ (7-а дивізія ВДВ) залишаються активними в Глушківському районі.

Повідомляється, що українські сили досягли просування на південь від Обуховки (на південь від Кореневого) під час операцій, що тривали 7 жовтня. За геолокаційними даними, українські війська атакували на декількох напрямках: на південь від Кореневого біля Обуховки, на схід від Кореневого поблизу Крем'яного, а також на південний схід поблизу Любимівки та Плехового. Крім того, українські атаки відбулися на північ від Суджі поблизу Камишівки.

З іншого боку, російські сили також просунулися в районі Любимівки (на південний схід від Кореневого), про що свідчать геолокаційні кадри, опубліковані 7 жовтня. Російські джерела стверджують, що бої тривають і на південь від Кореневого поблизу Успенівки, а також на схід біля Крем'яного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на півночі Харківської області на тлі триваючих наступальних операцій у цьому районі 7 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 27 вересня, показують, що російські війська просунулися в межах центральної частини Вовчанська, хоча це мало ймовірно протягом останнього тижня.Російські блогери заявили 7 жовтня, що російські війська захопили Вовчанський агрегатний завод, хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цієї заяви. Російські війська продовжували наступати на північний схід від міста Харків поблизу Вовчанська, Тихого та Стариці 6 і 7 жовтня [23]. 7 жовтня речник Харківського угруповання військ України полковник Віталій Саранцев заявив, що російські війська протягом останнього тижня обстріляли Вовчанськ загалом із понад 100 БТРів та великою кількістю особового складу.Саранцев також заявив, що російські війська за останній тиждень посилили дії тактичної авіації та безпілотників на харківському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на захід від Сватового, продовжуючи наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна 7 жовтня. Український військовий аналітик повідомив, що росіяни захопили Мясожарівку (західніше Сватового). Один із російських блогерів заявив, що російські сили просунулися на схід від Колісниківки та Кругляківки (південно-східніше Куп'янська), хоча ISW не підтвердило це візуальними доказами.

Російські війська також наступали на різних напрямках: на північний схід від Куп'янська біля Синьківки, на схід біля Кучерівки, на південний схід поблизу Кругляківки, Новоосинового, Степової Новоселівки; на захід від Сватового біля Вишневого; на північний захід від Кремінної біля Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Греківки; на захід поблизу Зарічного; на південь в районі Серебрянського лісництва та на південний захід біля Діброви 6 та 7 жовтня.

За словами Анастасії Бобовнікової, речниці Луганського угруповання українських військ, росіяни здійснюють близько десятка піхотних штурмів щодня, використовуючи групи по три-чотири бійці, рідко застосовуючи механізовані підрозділи.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували штурм на північний схід від Сіверська в районі Білогорівки 6 і 7 жовтня, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Речник Луганського угруповання військ України Анастасія Бобовнікова заявила, що російські війська ведуть бойові дії на Сіверському напрямку.

6 і 7 жовтня російські війська продовжували наступ у районі самого Часового Яру та на південь від Часового Яру в районі Білої Гори та Ступочок, але жодних підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не було. Бобовнікова заявила, що біля Часового Яру російські війська ведуть штурм дрібною піхотою без бронетехніки. Повідомляється, що поблизу Часового Яру діють підрозділи російської 98-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наступальні дії на північ від Торецька в районі Диліївки; біля самого Торецька; і на південь від Торецька в районі Нью-Йорка, Неліпівки та в напрямку Щербинівки 6 і 7 жовтня, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російські мілблогери стверджували, що російські війська просунулися вулицями Рудничною та Торговою в центрі Торецька та наближаються до шахти «Центральна» в центрі Торецька, але ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська захопили Цукурине (на південний схід від Покровська) під час продовження наступальних операцій на схід і південний схід від Покровська 6 та 7 жовтня. Українські спостерігачі повідомили 6 жовтня, що російські сили витіснили українські підрозділи з птахофабрики в східній частині Цукуриного та взяли під контроль решту села. Міністерство оборони Росії також заявило, що російські війська захопили Гродівку (на схід від Покровська), а міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов приписав цей успіх підрозділам 55-ї мотострілецької бригади (41-а загальновійськова армія Центрального військового округу), 74-ї ОМСБр, 35-ї ОМСБр та 201-ї військової бази. Проте ISW не отримало візуальних доказів підтвердження присутності російських військ у північних чи східних районах Гродівки.

Російські блогери також стверджували, що війська РФ захопили Желанне Друге (на південний схід від Покровська) і просунулися на схід від Покровська в районах Новогродівки та Лисівки, а також на південний схід у районах Сельдьового, Новоселидівки, Ізмайлівки, Гірника та Невського, хоча ISW не змогла підтвердити ці твердження. Крім того, російські сили продовжили наступальні дії на схід від Покровська в районах Новотроїцького, Проміня, Новоторецького, Мирнограда, Лисівки та Крутого Яру; на південь у напрямку Петрівки; та на південний схід у районах Новогродівки, Миколаївки, Сельдьового, Новоселидівки, Гірника, Цукуриного та Желаного Другого 6 і 7 жовтня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

7 жовтня російські війська просунулися на захід від Донецька під час наступальних операцій, захопивши половину Максимілянівки. Російські блогери також стверджували, що війська РФ зайняли західну околицю Хостря та рухаються до залізничного полотна Острівського, хоча підтверджень цьому немає. Продовжуються бої в районах Гостря, Острівського, Георгіївки та з боку Олександрівки.

Російські підрозділи 33-го мотострілецького полку діють на курахівському напрямку. Крім того, війська РФ нещодавно просунулися на південний захід від Донецька, зокрема до Золотої Ниви.Блогери повідомляють про рух до Богоявленки, а українські сили контратакували під Катеринівкою.

7 жовтня не було повідомлень про наземні обстріли на кордоні Донецької та Запорізької областей.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела повідомляють про активізацію бойових дій на південній лінії фронту в районі Кам'янського Запорізької області після затишшя, яке настало після українського контрнаступу влітку 2023 року. Геолокаційні кадри від 6 жовтня свідчать про незначне просування російських військ поблизу Кам'янського та Плавного на східному березі Каховського водосховища між 6 і 7 жовтня.

Кілька російських мілблогерів заявили, що російські сили контратакували після невдалої спроби прориву українських військ біля Кам'янського і просунулися на північ від висохлих ділянок водосховища, а також увійшли в район на захід від Кам'янського. Російські артилерійські підрозділи 4-ї військової бази (58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) відбили українську атаку. Одне російське джерело стверджувало, що просування в північно-західне Кам'янське почалося на початку жовтня, хоча більшість джерел вказують на 6-7 жовтня.

Також повідомляється, що як російські, так і українські сили розгортають резерви в районі Кам'янського, хоча ISW не змогла підтвердити ці дані. Російське просування має тактичний характер, і подальший розвиток операцій у західній частині Запорізької області залишається невизначеним.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Генштаб України повідомив, що 7 жовтня російські війська здійснили наземні атаки поблизу Роботиного. За даними російського джерела, підрозділи 4-ї військової бази (58-а загальновійськова армія) використовують засоби радіоелектронної боротьби для виведення з ладу систем Starlink українських військ на запорізькому напрямку, а російська авіація продовжує завдавати ударів бомбами ФАБ-1500 по позиціях українців поблизу Оріхова. Також повідомляється, що підрозділи 35-ї армії РФ продовжують діяти біля Пологів і Гуляйполя, а загін БАРС-11 «Кубань» розміщений на запорізькому напрямку.

6 і 7 жовтня Генштаб України також повідомив, що українські війська відбили російські атаки на невизначених ділянках Херсонського напрямку, ймовірно, маються на увазі райони на лівому березі Херсонської області.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах