Карта бойових дій в Україні 12 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 12 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 12 жовтня Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
Сьогодні 10:39

Сьогодні, 12 жовтня, в Україні розпочався 962-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 12 жовтня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від міста Харкова поблизу Вовчанська, Стариці та Тихого 10 і 11 жовтня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. 11 жовтня Генштаб України повідомив, що нещодавно на харківському напрямку українські війська збили російський вертоліт Мі-8.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські війська продовжили наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але не підтвердили територіальних здобутків. Російські джерела стверджували, що російські війська захопили Андріївку (на захід від Сватового) і просунулися до Кислівки (на південний схід від Куп’янська) та Невського (на північний захід від Кремінної).Російське джерело стверджувало, що частини 144-ї гвардійської мотострілецької дивізії (20-а гвардійська загальновійськова армія (ОГА), Московський військовий округ (МВО)) наступали на північний захід від Кремінної в районі Новосадового. Проте ISW не знайшло візуального підтвердження цих російських заяв. Російські війська продовжували наступ на північний схід від Куп’янська в районі Синьківки; на схід від Куп'янська поблизу Петропавлівки; на південний схід від Куп'янська біля Степової Новоселівки, Колісниківки, Лозової, Стельмахівки, Піщаного; на північний захід від Кремінної поблизу Греківки, Макіївки, Невського, Новосадового, Площанки, Дружелюбівки; на захід від Кремінної поблизу Торського; і на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісництва 10 і 11 жовтня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

10 і 11 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на схід від Сіверська, особливо в районі Верхньокам'янського, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Повідомляється, що в районі Сіверська діють підрозділи 2-ї артилерійської бригади, що входять до складу 3-ї загальновійськової армії (колишнього 2-го армійського корпусу ЛНР).

11 жовтня російські війська також активізували наступальні дії в районі Часового Яру, але підтверджених змін лінії фронту знову не зафіксовано. За інформацією Генштабу України, російські сили вели бойові дії на північ від Часового Яру в районах Калинівки та Оріхово-Василівки, безпосередньо біля міста, а також на схід біля Іванівського. На півдні вони наступали в напрямку Ступочок.

Речниця українського угруповання військ "Луганськ" Анастасія Бобовнікова 11 жовтня заявила, що темпи російських штурмових дій біля Часового Яру дещо знизилися, але спостерігається перекидання підкріплень, що може свідчити про підготовку до подальшого посилення наступу. Водночас російські джерела повідомили ТАСС, що українські війська відійшли із західних околиць Часового Яру, а представник добровольчої бригади "Іспаньйола" заявив про важкі бої в Жовтневому мікрорайоні на сході міста, де російські війська намагаються перерізати українські лінії зв'язку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські та українські сили продовжували активні бойові дії на південний схід від Покровська. Геолокаційні кадри, опубліковані цього дня, свідчать, що українські війська витіснили російські підрозділи з лісистої місцевості на північ від Новогродівки, де раніше російські війська досягли просування. Це свідчить про те, що раніше російські сили мали певні успіхи в цьому районі, але не змогли їх утримати.

Додаткові кадри, оприлюднені 10 жовтня, підтверджують, що російські війська просунулися в напрямку бетонного заводу на схід від Селидового. Російські військові блогери повідомляли, що сили РФ закріпилися біля залізниці в районі Цукуриного, а також на схід від Лисівки, що на південний схід від Покровська.

Російське джерело також заявляє, що їхні підрозділи наближаються до дороги C050951, яка з'єднує Селидове з Новодмитрівкою, і вже заблокували дві з п'яти доріг, що ведуть із Селидового.

10 і 11 жовтня російські війська вели наступальні дії в кількох напрямках на схід і південний схід від Покровська, зокрема в районах Миролюбівки, Мирнограда, Проміня, Калинового, а також Лисівки, Селидового, Крутого Яру, Цукуриного і Новоселидівки. В наступальних операціях на Покровському напрямку задіяні підрозділи «Дивізії чорних ножів» та батальйон "Сомалі" 9-ї окремої мотострілецької бригади, що входить до складу 51-ї армії Південного військового округу РФ.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські війська продовжили наступ на Торецькому напрямку. Українські офіційні особи повідомили, що близько половини Торецька перебуває під контролем російських сил, хоча Інститут вивчення війни (ISW) не зміг підтвердити ці зміни на фронті. Бої точилися в самому Торецьку, на захід від нього біля Щербинівки та на південь у районі Нью-Йорка 10 і 11 жовтня.

Російські мілблогери заявляли про просування військ на 1,5 км до породного відвалу на захід від Торецька, а також на 500 метрів на північ від цього відвалу та на 750 метрів на північ від Нью-Йорка. Однак ISW не підтвердив ці дані. Голова військової адміністрації Торецька Василь Чинчик повідомив, що російські сили контролюють 50-60% міста та намагаються захопити його повністю. Візуальні докази підтверджують, що російські війська контролюють щонайменше 38% Торецька.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня українські та російські війська продовжили бойові дії на південний схід від Покровська. Геолокаційні кадри свідчать, що українські сили звільнили позиції російських військ у лісовій місцевості на північ від Новогродівки, що вказує на раніше здійснене просування росіян, але українські сили зуміли витіснити їх із цих позицій.

Додаткові кадри від 10 жовтня показують, що російські сили просунулися до бетонного заводу на схід від Селидового. Російські блогери стверджували, що війська РФ закріпилися біля залізниці в Цукуриному та в Лисівці. Вони також повідомляли про просування до дороги C050951, яка з'єднує Селидове і Новодмитрівку, заблокувавши дві з п'яти доріг із Селидового.

10 і 11 жовтня російські війська активізували наступ на схід від Покровська в районах Миролюбівки, Мирнограда, Проміня та Калинового, а також на південний схід у Лисівці, Селидовому, Крутому Яру, Цукуриному та Новоселидівці. У наступі на Покровському напрямку беруть участь підрозділи «Дивізії чорних ножів» і батальйон «Сомалі» 9-ї ОМСБр із 51-ї армії Південного військового округу РФ.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на схід від Курахового. Геолокаційні кадри від 7 жовтня показують просування російських сил до західного Острівського під час ротно-механізованого штурму. Російські джерела, включно з Міністерством оборони РФ, заявили про повне захоплення Острівського і наближення до Курахового, проте ISW не має підтвердження цих даних. Також російські сили вели бойові дії в районах Георгіївки та Максимілянівки.

Українські командири зазначили, що росіяни активізували механізовані штурми, використовуючи колони танків, МТ-ЛБ і БТР, що призводить до великих втрат бронетехніки. Також повідомлялося про сильні засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), які російські війська розгортають на цьому напрямку.

Одночасно російські сили продовжували наступальні дії на південний захід від Донецька, зокрема в районах Костянтинівки, Катеринівки, Антонівки, Богоявленки та Золотої Ниви. Тут діють підрозділи 238-ї артилерійської бригади, 39-ї мотострілецької бригади та 14-ї бригади спецназу ГРУ.

На кордоні Донецької та Запорізької областей російські війська атакували поблизу Рівнополя, Новодарівки, Левадного та Ольгівського.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські війська продовжували наступальні дії в західній Запорізькій області, зокрема біля Роботиного та Малої Токмачки, але підтвердженого просування не зафіксовано. Російський мілблогер заявив, що українські сили 10 жовтня спробували провести невдалу контратаку поблизу Кам’янського, що на південь від Степногірська.

Російські підрозділи 70-го мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія 58-ї армії) продовжують діяти поблизу Роботиного. Також у районі Копані на північний захід від Роботиного діють підрозділи 11-ї армії ВПС і ППО Росії та 38-ї мотострілецької бригади.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

11 жовтня російські війська продовжили наступ на херсонському напрямку, але лінія фронту не змінилася. Повідомляється, що на Херсонському напрямку продовжують діяти підрозділи російського загону БАРС-33 (Бойовий резерв ЗС РФ).

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах