Карта бойових дій в Україні 16 жовтня

Карта боевых действий на Украине 16 октября.

Карта боевых действий на Украине 16 октября. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
Сьогодні 08:51

Сьогодні, 16 жовтня, в Україні розпочався 966 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія наступає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ. 

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 жовтня.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 жовтня російські війська провели обмежені бойові дії на схід від українського виступу в Курській області, зокрема на північний захід від Уланок. Частини 40-ї та 810-ї бригад морської піхоти, а також 30-го мотострілецького полку намагалися обійти українські позиції в районі на південний схід від Суджі. Російські блогери повідомляють про захоплення сіл Леонідово та просування біля Ольговки, але підтверджень цих заяв немає. Тривають бої на південний схід від Суджі, у тому числі біля Борків, Любимівки та інших населених пунктів.

Російські джерела також повідомляють про проблеми з організацією протитанкової оборони, що призвело до нещасних випадків. Зокрема, через блокпости із «зубами дракона» в Курській області загинули як військові, так і цивільні особи.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня українські безпілотники відбили атаку російських підрозділів 155-ї морської піхотної бригади біля Журавлівки, що на кордоні Бєлгородської та Харківської областей. Росіяни намагалися підтримати наступальні дії в районі Глибокого та Липців на північ від Харкова, проте ці спроби виявилися невдалими.

15 жовтня російські війська продовжували обмежені атаки на півночі Харківської області, зокрема поблизу Вовчанська, Тихого та Стариці, але не просунулись. Український Генштаб повідомив про активність російських розвідувальних груп у районі Вовчанська та обстріли дороги до Липців, спрямовані на перешкоджання українському забезпеченню.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14-15 жовтня російські війська продовжили наступальні дії на південний схід від Куп'янська вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Геолокаційні кадри підтверджують їх просування в районі Колісниківки, а російські джерела заявили про контроль над трасою Куп'янськ-Борова біля Кругляківки та просування поблизу Макіївки і Тернів, хоча ISW не підтвердила ці дані. Через загострення ситуації голова Харківської ОВА Олег Синєгубов оголосив про обов'язкову евакуацію з Куп'янська та прилеглих громад. Бої продовжуються в околицях Синьківки, Петропавлівки, Глушківки та інших населених пунктів у цьому районі.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 жовтня російські війська продовжували наступ на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та села Різниківка, але змін на лінії фронту не зафіксовано. На Соледарсько-Бахмутському напрямку діє російська козача бригада «Сибір».

Також тривали бої в районі Часового Яру, зокрема на північний схід поблизу Оріхово-Василівки, біля Калинівки, та на південь у районах Предтечиного і Диліївки. Російські джерела повідомляли про просування в Калинівці та через канал Сіверський-Донець Донбас на захід від Іванівського. Підрозділи чеченського спецназу «Ахмат» діють на захід від Іванівського, а 98-ма повітряно-десантна дивізія — поблизу Часового Яру.

Речниця українських військ майор Анастасія Бобовнікова зазначила, що російські сили посилюють артилерійські удари, користуючись сухою погодою, знижуючи темпи штурмів біля Часів Яру, проте активізуючись під Торецьком

 Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися поблизу Торецька на тлі триваючих наступальних операцій у цьому районі 15 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 жовтня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Нью-Йорка (на південь від Торецька).Російські мілблогери стверджували, що російські війська також просунулися в межах Торецька, але ISW не знайшло підтвердження цієї заяви.Глава Донецької народної республіки (ДНР) Денис Пушилін стверджував, що російські війська захопили понад 2/3 Торецька, але ISW має лише візуальне підтвердження або російські заяви, які свідчать про те, що російські війська захопили 42 відсотки населеного пункту. Російські війська вели наступальні дії під Торецьком; на північний схід від Торецька біля Дачного; і на захід від Торецька біля Щербинівки 14 і 15 жовтня. Російський блогер заявив, що українські оборонні позиції в багатоповерхівках Торецька ускладнюють просування Росії.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 і 15 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на південний схід від Покровська, зокрема в районі Красного Яру, Миролюбівки, Мирнограда та інших прилеглих населених пунктів. Геолокаційні кадри показують їхнє просування в західній частині Красного Яру, хоча ISW не підтвердила візуальні докази просування в Селидівському ЗБЗ, Лисівці та біля Цукуриного. Також тривали бої в напрямку Новотроїцького та Курахівки, де діяли розвідувальні підрозділи 238-ї артилерійської бригади. Водночас у районах Максимілянівки та Георгіївки російські війська не досягли значного успіху.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 і 15 жовтня російські війська вели наступальні дії на південний захід від Донецька поблизу Вугледара, однак територіальних здобутків не зафіксовано. Бої тривали на північний схід від Вугледара в районі Костянтинівки, Антонівки, Катеринівки, Водяного та на північний захід біля Богоявленки. У цьому районі діють підрозділи «Сибір» 36-ї окремої мотострілецької бригади та оператори безпілотників 14-ї бригади спецназу РФ разом з артилерією 200-ї артилерійської бригади та інженерними підрозділами.

Російські джерела заявляють про просування на кордоні Донецької та Запорізької областей, зокрема в районах Новодонецького та Левадного, однак ISW не підтверджує ці дані візуально. Були також атаки на напрямку Роздольного, але без значних успіхів.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 і 15 жовтня російські війська атакували в районі Малої Токмачки та Новоданилівки на північ від Роботиного, однак значного просування не досягли. Підрозділи 4-ї військової бази 58-ї армії та 1141-го артполку 7-ї повітряно-десантної дивізії діяли поблизу Кам’янського і Вербового.

За словами полковника Владислава Волошина, речника Угруповання військ на Хортиці, російські сили завдають регулярних ракетних та безпілотних ударів на півдні України, але не накопичують ресурси для масштабного наступу. Найактивніші бойові дії ведуться між Великою Новосілкою та Приютним, а також поблизу Оріхова і Гуляйполя. Російські війська перекидають особовий склад до передових позицій біля Роботиного, готуючись до можливого штурму.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

 Російські війська намагалися закріпитися на островах у дельті Дніпра, але станом на 15 жовтня підтверджених змін лінії фронту на херсонському напрямку не було. Український Генштаб повідомив про активні бойові дії на лівобережжі Херсонщини та на островах у дельті Дніпра 14 і 15 жовтня. Російські джерела, зокрема сенатор Костянтин Басюк, стверджували, що російські сили витіснили українські війська з деяких островів, але ISW не підтвердила цих даних.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах