Майже 80 гривень за десяток: чому зростають ціни на яйця і скільки коштуватимуть у грудні. Фото: cobb.in.ua
За останні тижні ціна на яйця злетіла майже вдвічі. Нині в українських магазинах та на ринку десяток коштує 65-78 гривень. Подорожчання яєць – типова тенденція на тлі осіннього скорочення пропозиції. Але не лише у цьому причина, кажуть експерти.
Це почалося у жовтні, і зрештою за місяць вартість яєць зросла на 60%, повідомили NV Бізнес у прес-службі АТБ. "Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше", - кажуть у АТБ.
Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Цінам на яйця характерна виражена сезонність, адже на ринку значну частину займають домогосподарства, а саме понад 50%, пояснює Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України". Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектора у весняно-літній період, сезонний фактор — усе це разом штовхає ціни нагору з настанням осені, пояснює він.
"Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період", - нагадує Карпенко.
Він пояснює: збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції у торгівлі, що змушує продавців знижувати відпускні ціни. З настанням осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну та їхня вартість рухається вгору.
Керівник галузевої асоціації звертає увагу і на вартість комбікормів, що подорожчали.
"Тільки з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%", – пояснює Карпенко. А ще майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів, додає експерт. Також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купують здебільшого за кордоном, а отже, за валюту. Збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати альтернативних джерел енергозабезпечення.
Експерт зазначає, що сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, восени воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку — до 50%.
"Промислове виробництво залишається стабільним", – запевняє Карпенко.
Вочевидь, восени частково попит перетікає у цей сегмент.
Більше того, за словами Карпенка, обсяги продукції, що виробляється в цьому сегменті, повернулися на довоєнний рівень. Адже 2022 року росіяни знищили деякі підприємства сектору.
"Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, що оцінюється в 20% від загальнонаціонального виробництва в 2021 році", - говорить Карпенко.
З того часу виробники поступово відновлювали і нарощування поголів'я курей.
"За оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 році", - резюмує керівник профільної асоціації.
На формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який може динамічно змінюватися, вважає експерт. Прогнозувати подальшу цінову динаміку на стратегічний продукт не вирішується. Проте, за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% торішніх у той же час, а жовтневі ціни — на 15% меншими порівняно з жовтнем 2023 року.
Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у коментарі Суспільному назвав ті самі причини. Так, сезонні зміни пояснюються зниженням продуктивності курей через похолодання. Також відбувається оновлення поголів'я курей, що зазвичай супроводжується зниженням виробництва. За словами Висоцького, у жовтні цього року виробництво яєць було на 5% менше, ніж торік.
Іншим важливим фактором є зростання цін на корми, пов'язане з відновленням цін на зернові після кількох років низьких показників, зумовлених, серед іншого, блокадою морських шляхів. Це зростання позитивно впливає на фермерів, адже їх виробництво стає більш рентабельним. Однак одночасно збільшується і собівартість виробництва яєць.
Аналізуючи тенденції минулих років, Висоцький зазначив, що у листопаді ціни досягають піку, після чого починається поступове зниження. Очікується, що після Нового року відбудеться значне зниження цін.
"Фактично аналіз попередніх періодів у ринковій тенденції показують, що надалі не варто очікувати суттєвих ринкових коливань. Відповідно до суттєвих змін цін. Практика 2-річної давності показала, що початок листопада - це пік і потім поступове вирівнювання та зниження цін. Однозначно після нового року це буде зниження дуже часто та карбувальне", - зазначив Висоцький.
При стабільній роботі енергосистеми в країні істотних цінових коливань на основні продукти, зокрема м'ясо, молочну продукцію, борошно та овочевий набір, не передбачається.
"Єдиний фактор, який міг би вплинути, - це, звичайно ж, стан енергосистеми в країні. При стабільній роботі енергосистеми суттєвих змін цін на основні продукти м'ясо-молочного напряму, борошно - крупельного або борщового набору як мінімум до кінця року не передбачаються", - вважає чиновник..
Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:
"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.