Допомагає ЗСУ та українцям: письменник із Харкова Сергій Жадан став людиною року за версією Gazeta Wyborcza

Письменник із Харкова Сергій Жадан став людиною року за версією Gazeta Wyborcza.

Письменник із Харкова Сергій Жадан став людиною року за версією Gazeta Wyborcza. Фото: wyborcza.pl

Події
14 травня 2022 20:02

Одне з найвідоміших польських видань «Газета выборча» назвала Сергія Жадана «Людиною року-2022» за те, що він «допомагає як українським воїнам, що воюють проти росіян, так і мирним жителям під час війни».

Про це йдеться на сайті газети.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сергій Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів "Жадан та Собаки" та "Лінія Маннергейма".

Наразі він займається волонтерством, у тому числі у рідному Харкові.

«Він не поїхав, незважаючи на те, що росіяни бомбять місто, а зайнявся тим, для чого покликані письменники під час війни: підняття настрою людей, заспокоєння їхніх сердець, організація концертів в укритті Харківського метро, ​​— пишуть журналісти польського видання. — Водночас захищає українську культуру від Росії. Така дивовижна постать — Сергій Жадан. Наша людина року 2022».

Серед кандидатів на "Людину року" також були президент України Володимир Зеленський, віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук, міські голови Києва, Маріуполя, Миколаєва та Харкова, українські командири та дипломати, солдати та рятувальники.

«Коли ми обговорювали цьогорічного лауреата чи лауреатку, було зрозуміло, що ми маємо вшанувати когось з України, людину, яка бере участь у боротьбі. Список гідних дуже довгий. Україна стала землею героїв», — пояснила редколегія газети.

«Дякую за звання. Хоча чудово розумію всю умовність цієї ухвали — зараз усі українці, які б'ються за свою країну, які працюють на неї, є Людьми Року, людьми з великої літери. Честь і щастя жити поряд з ними одночасно і в одній країні. І велике спасибі польському народу за підтримку та допомогу. Водночас переможемо імперію зла», — написав Сергій Жадан.

Український письменник був відомий у Польщі ще до війни. Там Жадана протягом майже двадцяти останніх років називають обличчям української літератури, відколи видавництво «Чорне» почало перекладати його твори.

Раніше Сергій Жадан отримав премію свободи від німецького фонду Франка Ширрмахера, видавця національної німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung. А Комітет літературознавчих наук польської Академії наук висунув його на Нобелівську премію з літератури.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах