Що буде, якщо зупинять усі енергоблоки Запорізької АЕС

Що буде, якщо зупинять усі енергоблоки Запорізької АЕС

Що буде, якщо зупинять усі енергоблоки Запорізької АЕС - фото: t.me/znppatom

Події
18 серпня 2022 19:47

У Державній інспекції ядерного регулювання України повідомили, що зупинка всіх енергоблоків Запорізької АЕС може призвести до розвитку ситуації за "фукусімським сценарієм".

Так, зупинка всіх енергоблоків та втрата всіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки, а також виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

- Саме за таким сценарієм сталася аварія на японській атомній станції "Фукусіма-1" у 2011 році. Однак якщо катастрофа в Японії сталася через природні катаклізми, то на Запорізькій АЕС це може статися через злочинні дії та наміри окупаційних військ РФ, – повідомили в Держінспекції ядерного регулювання.

АЕС потрібне постійне електроживлення

Інспекція підтверджує, що атомна електростанція повинна мати постійне електроживлення, щоб забезпечувати власні потреби – охолоджувати ядерне паливо в активних зонах реакторних установок та охолоджувати відпрацьоване паливо у басейнах витримки, підтримувати системи контролю та управління. Ці потреби можуть забезпечуватись або за рахунок працюючих енергоблоків, або за рахунок зовнішнього енергоживлення.

Тобто якщо зупиняти всі енергоблоки, то потрібно забезпечувати стійке зовнішнє енергопостачання. Але внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено три з чотирьох ліній, які з'єднують АЕС з енергосистемою України. У разі пошкодження четвертої лінії станція втратить можливість отримувати електроенергію для потреб.

- У разі такої аварійної ситуації на Запорізькій АЕС є дизель-генератори, але для тривалого забезпечення власних потреб станції та для охолодження ядерного палива вони потребуватимуть достатньої кількості дизельного палива. Присутні на АЕС російські військові можуть перешкоджати постачанню дизеля, необхідного для роботи генераторів. Після втрати всіх джерел електроенергії розпочнеться процес плавлення ядерного палива, внаслідок чого може статися вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище, – повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України.

Наскільки масштабною буде проблема у разі аварії на ЗАЕС

На Запорізькій АЕС – сім ядерних об'єктів: шість енергоблоків та сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Тому у разі аварії це не буде лише регіональною проблемою України.

Залежно від погодних умов, радіоактивну хмару може понести на територію Європи або Росії та Білорусі, що призведе до радіоактивного забруднення значних територій. Крім того, станція знаходиться на березі Каховського водосховища, каскаду водосховищ річки Дніпро. Тобто аварійні події можуть призвести до радіоактивного забруднення Дніпра та Чорного моря.

Нагадаємо, у Головному управлінні розвідки МО України підтвердили, що окупанти готують провокацію на Запорізькій АЕС 19 серпня.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах