Сорок святих мучеників 2022: історія, коли відзначається, прикмети

Сорок святих мучеників 2022 року: історія, коли відзначається, прикмети. Фото: Правимр.

Сорок святих мучеників 2022 року: історія, коли відзначається, прикмети. Фото: Правимр.

Події
22 березня 2022 10:54

Свято Сорока святих Севастійських мучеників є одним із найважливіших днів у православному світі. Цього дня вшановують пам'ять сорока людей, християнських воїнів, мучеників, які пожертвували собою і прийняли мученицьку смерть заради віри.

У народі повну назву свята застосовують рідко. Його називають святом 40 святих, або ще коротше – свято сороки. Але, звичайно ж, птахи тут ні до чого, хоча прикмети цього дня дуже часто з ними пов'язані. Vgorode розповість історію свята і як прийнято його відзначати.

Цей день припадає на Великий піст, тому на честь свята суворі обмеження в їжі трохи пом'якшуються: дозволяється їсти приготовлену їжу, приправлену олією, і навіть випити трохи вина. Свято відзначають завжди у понеділок, цього року це 22 березня.

Історія

У 320 році в місті Севастія (Мала Вірменія, а нині сучасна Туреччина) воїни, які були у складі римської армії, були піддані нападкам з боку воєначальника. Оскільки тоді правив імператор Ліціній, який був затятим противником християнства, воїнів змушували принести жертви язичницьким ідолам, від чого вони відмовилися. Реакція воєначальника з їхньої відмова була жорстока. Усіх воїнів поділили і помістили у крижане озеро. Поруч же розтопили лазню, щоб ті, хто зрікся християнства, могли там зігрітися. Один із них не витримав і забіг у лазню, але одразу після цього помер.

Стражник імператора, воїн Аглая, бачачи, як страждають мученики, сам увірував у Христа і вирішив приєднатися до них. Так мучеників знову стало сорок. Але їхні страждання не обмежилися крижаними водами озера – мучеників побили, спалили, а їхні кістки викинули у річку. Через три дні сорок мучеників з'явилися севастійському єпископу і попросили їх мощі надати землі.

Традиції та прикмети

Фото: Українські Новини.Фото: Українські Новини.

Напередодні цього свята, у неділю, прийнято відвідувати церкву та слухати проповідь про сорок мучеників. Вже у понеділок моляться за родичів та близьких людей чоловічої статі, а також читають молитви на іконі сорока святих. У церкві запалюють 40 свічок та роблять 40 поклонів під час молитви.

Свято 40 святих пов'язують із птахами - жайворонками. Це тим, що птах може різко парирувати вниз, але з розбивається і залишається живою. У цьому бачать смирення та довіру волі Божої. Вважається, що людина також повинна сподіватися на волю Господа і довіряти їй свою долю та приймати всі життєві перипетії.

У цей день люди вірили, що жайворонки на крилах принесуть навесні. І для того, щоб їх гідно прийняти і зустріти, люди пекли булочки у вигляді жайворонків. Тісто приправляли горішками, а очі пташкам робили їх родзинки. Залежно від регіону, за допомогою борошняних пташок по-різному закликали весну: хтось ставив страву з ними на підвіконня, щоб привернути весну, інші ж одягали їх на ціпок і носили вулицею. Обов'язково булочками пригощали дітей та хрещеників.

З борошняними пташками пов'язано безліч прикмет та обрядів. З їхньою допомогою незаміжні дівчата проводили ворожіння на нареченого: вони кидали булочку через плече - куди вона впаде, звідти і прийде наречений. Також їх давали собакам – чию булочку вона спробує першою, та дівчина і вийде заміж раніше.

На сороки в гості запрошували безліч близьких людей – чим більше, тим краще. У це свято не можна займатися тяжкою фізичною роботою, прибирати, а також братися за голку з ниткою: шити, вишивати, зашивати. Також заборонено лаятись, злитися, позичати гроші і навіть садити горох.

Також у день сорока святих звертали увагу на погоду - якою вона буде цього дня, такою і залишиться усі 40 днів. Побачити перелітних птахів на сороки означало гарний урожай влітку та восени.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах