В Ізюмі виявили масове поховання понад 440 осіб

В Ізюмі виявили масове поховання понад 440 людей.

В Ізюмі виявили масове поховання понад 440 людей. Фото: Зараз

Події
16 вересня 2022 10:36

У звільненому Ізюмі Харківської області досліджується масове поховання із 440 свіжими могилами.

Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко в ефірі телеканалу "Настоящее время".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

“Це навіть не під Ізюмом, це в самому Ізюмі, це цвинтар. Є відео, вони [окупаційні війська] самі виставили це відео, коли окупували місто, і ми розуміли, що потрібно це місце розшукати після того, як ми деокупуємо цю територію. Ми так і знайшли це поховання, але ми не знали, що там будуть поховання та інші якісь», – повідомив Котенко.

За його словами, попередньо, більшість із похованих є мирними жителями, які загинули внаслідок артилерійських та авіаційних обстрілів російськими окупантами під час тривалого варварського штурму міста – дати смертей на більшості могил припадає на цей час. Проте вже зараз достеменно відомо, що деякі поховані на цвинтарі люди були розстріляні.

Багато тіл ще не впізнані. Планується, що всі тіла будуть ексгумовані та направлені на судово-медичну експертизу.

На могилах стоять нашвидкуруч зроблені хрести, на яких здебільшого вказані лише номери. Котенко зазначив, що під час російського обстрілу люди гинули прямо на вулицях, і ритуальні служби ховали загиблих на цьому цвинтарі.

Серед більшості звичайних могил є братські, наприклад, з написом: «ЗСУ, 17 осіб, з моргу», а також поодинокі просто з номерами. Є також братська могила з 25 українськими захисниками. Олег Котенко каже, що є документи окупантів про те, кого тут ховали, і вони зараз шукаються в Ізюмі.

“Я не хочу називати це Бучею – тут більше, скажімо так, цивілізовано поховані люди. Не хочу про це навіть думати, але я думаю, що там є й загиблі діти, – сказав Олег Котенко.

Відреагував на цей цвинтар і президент України Володимир Зеленський:

«…Завтра ж у Ізюмі будуть журналісти – українські та міжнародні. Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається, і до чого спричинила російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... Росія всюди залишає смерть. І має за це відповідати. Світ має залучити Росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього".

За словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, правоохоронці приступили до ексгумації.

“Подібне складно уявити у XXI столітті, але зараз це ізюмська трагічна реальність. На більшості могил навіть не вказано імен. Є лише позначка із номером. Серед ексгумованих тіл 99% з ознаками насильницької смерті. Є кілька тіл із зав'язаними за спиною руками, а одна людина похована з мотузкою на шиї. Очевидно, цих людей катували та стратили. Також серед похованих є діти. Зараз на місці працює близько 200 правоохоронців та експертів. Тіла будуть спрямовані на судово-медичну експертизу, щоб точно встановити причину смерті. Після встановлення осіб загиблих їх буде поховано з належною повагою. Кожна смерть буде розслідувана та стане доказом військових злочинів Росії у міжнародних судах», - сказав Синєгубов.

В Офісі Верховного комісара ООН з прав людини 16 вересня заявили, що направлять до міста Ізюм Харківської області групу співробітників для перевірки місць масових поховань.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах