Великдень 2022: топ-3 рецепти смачних святкових пасок

Великдень 2022: топ-3 рецепти смачних святкових пасок.

Великдень 2022: топ-3 рецепти смачних святкових пасок. Фото: shutterstock.com

Події
21 квiтня 2022 16:10

Православні християни відсвяткують Світле Христове Воскресіння – 24 квітня 2022 року. Головний атрибут великоднього кошика – усім відомий паска, рецептів приготування яких налічується не один десяток.

Представляємо вашій увазі три найпопулярніші рецепти приготування пасхального хліба на думку Vgorode.

Навіщо печуть паски на Великдень

У релігії пасхальний хліб символізує тіло Христа. У народі було прийнято пекти паску для кожного члена сім'ї різного розміру і одну велику – для всіх. Паску обов'язково прикрашають. Це може бути візерунок у вигляді хрестів, віночків, ґрат, шишок, різних завитків і квітів. На Західній Україні прийнято пекти не паску, а круглий хліб, який прикрашали жайворонками з тіста зі складеними у вигляді вісімки крилами, колос, баранячі роги.

Для випічки паски використовують спеціальний посуд, але чудово виходить великодня випічка у звичайній каструлі або навіть звичайній консервній банці.

За традицією печуть паску та фарбують яйця у Чистий четвер (цього року він припадає на 21 квітня). Рано-вранці господиня готувала тісто, а ввечері вже випікала. Важливо зробити заміс із гарним настроєм, прочитати молитву. Наші предки теж читали молитву перед тим, як покласти заготовку з тестом у піч, а також після того, як паску вийняли. Випікатися паска повинна в абсолютній тиші, а до печі ніхто, крім господині, підходити не повинен. Вже по готовому пасху дивилися, що чекає сім'ю незабаром. Якщо паска добре пропеклася і пишна - значить у сім'ї весь рік буде достаток та добробут.

Випікати паску можна також у Страсну п'ятницю. Вважається, що п'ятнична випічка довго не черствіє, а також має цілющі властивості.

За православною традицією є паску прийнято лише після освячення у храмі. Навіть господиня не може спробувати своє кулінарне творіння до Великодня.

Паску можна приготувати по-різному, практично в кожній сім'ї є свій рецепт, який передається з покоління до покоління. Найпопулярніший варіант – у духовці. Але з появою кухонних девайсів, господині стали готувати паску в мультиварці або хлібопічці.
Останнім часом особливою популярністю користувалися оригінальні рецепти великодньої випічки інших країн. Наприклад, господині шукають рецепт італійських Коломби та Панеттоне, паски Краффін, іспанського Хорназо, мальтійської Фіголлі, австрійського пирога Райндлінгу або голландського Керстстола, британського кексу з марципанами або португальського хліба Фолар.

Класична паска з глазур'ю

Складові:

  • Молоко – 250 мл
  • Вершкове масло – 200 г
  • Рослинна олія – 1 ст. л.
  • Яйця – 8 шт.
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Цукор – 250 г
  • Борошно – 600 г
  • Сухі дріжджі – 1 пачка
  • Родзинки – 100 г
  • Сіль

Рецепт глазурі для паски.

  • Яєчні білки – 2 шт.
  • Цукор – 150 г
  • Лимонний сік
  • Вода – 2/3 ст.

Приготування:

  1. Нагріти молоко до кімнатної температури, додати ½ ст.л.цукри, дріжджі та 100 г борошна. Добре перемішати.
  2. Накрити, поставити в тепле місце, щоб опара збільшилася обсягом вдвічі.
  3. Відокремити білки відокремлюємо від жовтків, помістити їх холодильник. Жовтки збити з|із| цукром і ванільним цукром.
  4. Замочити родзинки на кілька годин у холодній воді, потім промити, висушити та присипати борошном.
  5. Розтопити олію, почекати поки охолоне.
  6. Ввести в опару збиті жовтки, олію, всипати дрібку солі.
  7. Поступово додаючи|добавляти| муку|борошно|, вимісити тісто, поки|доки| воно не почне відставати від рук і стінок миски.
  8. Збити в піну охолоджені білки, додати|добавляти| в тісто разом з|із| мукою|борошном| і перемішати.
  9. Накрити готове тісто, залишити у теплому місці, щоб воно знову збільшилося.
  10. Додати в тісто родзинки, залишити на кілька хвилин.
  11. Змастити олією форми для випічки, заповнити їх тестом на третину. Дати піднятися.
  12. Випікати в розігрітій до 180 ° духовці близько 45 хвилин.
  13. Поставити воду на слабкий вогонь, додати цукор та лимонний сік.
  14. Варити масу до густого сиропу.
  15. Збити білки в міцну піну і, не припиняючи збивати, влити сироп.
  16. Змастити готові паски глазур'ю, прикрасити їх кондитерською присипкою.

Сирна паска з родзинками та цукатами

Сирну паску готують у формі зрізаної піраміди, за формою нагадує труну, в якій був похований Ісус Христос. Для неї потрібен жирний домашній сир і сметана, теж краще, якщо вона буде домашньою.

Складові:

  • Сир жирний - 500 г
  • Сметана (25-30%) – 300 г
  • Цукрова пудра – 4 ст.л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукати дрібні, родзинки без кісточок - по 1 жмені

Приготування:

  1. Сир змішати з цукровою пудрою та сметаною.
  2. Промити ізюм, залити на кілька хвилин окропом. Знову промити холодною водою.
  3. Відкинути родзинки на друшляк, дати стекти воді.
  4. Додати до сиру зі сметаною сирі яєчні жовтки.
  5. Подрібнити масу блендером до однорідності.
  6. Додати родзинки та цукати. Добре перемішати.
  7. Застелити пасочницю вологою марлею, складеною у два шари.
  8. Наповнити сирною масою, щільно утрамбовуючи.
  9. З'єднати кінці марлі з'єднуємо.
  10. Поставити зверху гніт, забрати на добу в холодильник.
  11. Прибрати гніт, витягти готову паску.

Рецепт італійської паски Панеттоне

Для Біга:

  • Борошно - 100 г
  • Дріжджі пресовані живі - 15 г
  • Вода тепла – 80 мл

Для першого замісу:

  • Вода тепла – 125 мл
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Цукор - 50 г
  • Борошно - 250 г
  • Олія вершкове розм'якшене 75 г

Для другого замісу:

  • Цукор - 50 г
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Сіль - щіпка
  • Олія вершкове - 25 г
  • Ванільний цукор або ванільний екстракт – 1 ст.л.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Борошно - 100 г
  • Мед – 2 ст.л.
  • Цедра апельсина або лимона – 1 ст.л.
  • Кардамон мелений - 1/2 ч. л.

Для наповнювача:

  • Родзинки, цукати - по 150 г
  • Коньяк - 50 мл

Приготування:

  1. Розвести дріжджі у теплій воді кімнатної температури, підмішати борошно.
  2. Замісити тісто, сформувати в кулю, викласти в миску та накрити її харчовою плівкою.
  3. Залишити за кімнатної температури на 4 години. За цей час Біга має збільшитись у обсязі в 2 рази. Забрати в холодильник на ніч.
  4. Промити теплою водою родзинки та цукати, залити коньяком. Закриваємо герметично ємність, залишити просочуватися, періодично струшуючи судочок.
  5. Поєднати Бігу з теплою водою до повного поєднання мас та однорідності.
  6. Додати борошно та жовтки, цукор. Вимісити міксером до однорідного тесту.
  7. Додати розм'якшене вершкове масло|мастило|, коли тісто почне збиратися в кулю і відставати від стінок каструлі. Знову добре вимісити тісто, поки воно не вбере вершкове масло|мастило| повністю.
  8. Перекласти тісто в чисту велику миску, накрити харчовою плівкою. Залишити у теплому місці для підйому на 4-5 годин для збільшення у 2-3 рази.
  9. Збити яєчні жовтки з цукром та щіпкою солі віночком до легкої піни. Додати мед та ще раз добре перемішати.
  10. Ввести яєчну масу в трохи обім'яте тісто. Знову перемішати міксером або віночком до однорідності.
  11. Додати ванільний екстракт, цедру лимона (або апельсина), борошно та мелений кардамон.
  12. Додати сметану, цукати та родзинки. Вимісити тісто руками.
  13. Змастити форми на панеттоні вершковим маслом, викласти тісто на третину.
  14. Накрити форми вологим рушником, залишити в сухому місці без протягів на 1,5-2 години для вистоювання. За цей час тісто має піднятися рівня бортів форми.
  15. Розігріти духовку до 190 градусів, випікати паски 10 хвилин.
  16. Зменшити температуру до 175 градусів, допікати ще 25-30 хвилин до готовності.
  17. Дати охолонути 15 хвилин|мінути|, акуратно вийняти з форми.
  18. Прикрасити на свій розсуд.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах