Приватна хмара: нюанси та переваги користування від UCloud

Приватна хмара: нюанси та переваги користування від UCloud - фото

Приватна хмара: нюанси та переваги користування від UCloud - фото

Техно
08 серпня 2023 17:59

Приватна хмара є середовищем хмарних обчислень, що застосовується та контролюються виключно однією організацією. Це означає, що вона самостійно користується фізичними та віртуальними ресурсами. Розгортання інфраструктури відбувається на власному устаткуванні, розміщеному в ЦОД компанії або у провайдера послуги. Також для створення приватного середовища можна використовувати виключно орендоване залізо.

Приватна хмара: ключові відмінності від публічної

Будь-яка хмара – публічна чи приватна – передбачає надання ресурсів через інтернет. Але перед вибором хмари компанія має вирішити, кому віддати управління її ресурсами. І якщо у приватній хмарі управління знаходиться виключно у користувача, то у публічній ситуація зовсім інша.

У публічній хмарі управління базовими обчислювальними ресурсами відбувається постачальником послуги. Він повинен забезпечити постійну доступність, безпеку, надійність та регулярне обслуговування. Користувачеві не потрібно купувати залізо, встановлювати та модернізувати його за необхідності, а також наймати для цього персонал. Зазвичай потрібні послуги фахівців тільки для підтримки віртуальної інфраструктури. Максимальний обсяг завдань для виконання автоматизовано.

Приватна хмара: нюанси роботи

В архітектурі приватної хмари є такі елементи:

  • Віртуалізація. Є технологією, завдяки якій відбувається відділення фізичного обладнання від IT-ресурсів. По суті це взаємодія з віртуальними машинами за таким же принципом, як і з фізичними.
  • Адаптація. Приватна хмара адаптує бізнес-процеси та додатки, що підвищує швидкодію та позитивно відображається на робочих процесах.
  • Спеціалізоване програмне забезпечення. Застосування спеціалізованого програмного забезпечення потрібне для оптимального управління інфраструктурою. За допомогою такого ПЗ можна підтримувати задані конфігурації серверів та середовищ програм. А також сприяти високому рівню безпеки приватних хмар.

Для створення приватної хмари потрібний комплексний підхід, бо враховуються не лише технічні, а й регуляторні ризики. Обов'язково розробляється дорожня карта з урахуванням можливого масштабування та зростання навантаження. В результаті подібних заходів обирається стандартне рішення чи індивідуальна розробка під запит клієнта.

У яких напрямках використовують приватну хмару?

Перехід компанії в приватну хмару може статися за необхідності:

  • захисту даних та високого рівня безпеки;
  • контролю даних, обладнання чи програмного забезпечення;
  • індивідуальних налаштувань;
  • оптимізації витрат.

Приватна хмараПриватна хмара

Переваги приватної хмари

Вибір приватної хмари компаніями обумовлений такими перевагами:

  • Безпека. Важливим аспектом роботи багатьох організацій є конфіденційність даних, що може забезпечити приватна хмара. У ній відбувається налаштування багаторівневого доступу для різних співробітників, тому секретна інформація не може потрапити до рук третіх осіб.
  • Ізольованість. У приватній хмарні ресурси належать виключно власнику. Головною перевагою такого вибору є можливість спрямовувати усі обчислювальні потужності на потреби компанії.
  • Швидкість. Передача даних у приватній хмарі відбувається набагато швидше через відсутність необхідності розподілу ресурсів між кількома користувачами. Це значно підвищує продуктивність підприємства.
  • Гнучкість налаштувань. Приватна хмара дозволяє налаштовувати IT-інфраструктуру на власний розсуд та при необхідності розгортати додаткові віртуальні середовища або збільшувати сховище.

З невеликих недоліків приватної хмари слід зазначити, що розгортання інфраструктури не буде таким швидким, як для готових сформованих віртуальних машин за стандартною ціною. Особливо це стосується хмари локального типу. Також може знадобиться більше вкладень, якщо будувати хмару на власному залізі. На початковому етапі це може бути занадто дорого для компаній з обмеженим бюджетом.

Саме тому важливо вибрати той тип хмарних обчислень, який реалізує всі поставлені завдання за вказаний бюджет. Компанія Ucloud (https://ucloud.ua/service/virtualna-privatna-hmara/) надає велику кількість хмарних рішень. Серед них можна вибрати варіант, що максимально підходить користувачеві.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах