У ВР з'явився законопроєкт про термомодернізацію будівель: що він передбачає

У ВР з'явився законопроєкт про термомодернізацію будівель: що він передбачає.

У ВР з'явився законопроєкт про термомодернізацію будівель: що він передбачає. Фото: unidim.com.ua

Транспорт та інфраструктура
11 липня 2022 13:32

Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №6485, яким передбачається запровадження комплексної термомодернізації будівель. Згідно з рішенням, будинки повинні будуть утеплювати не частково, а повністю. Також законом встановлюються нові вимоги до енергетичної ефективності утеплення.

Проект, як зазначається у пояснювальній записці до нього, спрямований на скорочення кількості процедур та часу їх здійснення для впровадження енергоефективних заходів та термомодернізації будівель та усунення прогалин у положеннях Закону України "Про енергетичну ефективність будівель" у зв’язку зі зміною повноважень центральних органів виконавчої влади в цій сфері.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Детальніше про законопроєкт написала голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Після прийняття цього закону в Україні буде запроваджено можливість поетапного фінансування проектів термомодернізації, а також можливість фінансувати роботи, які не пов'язані з енергоефективністю, але які є необхідними для реалізації проєкту з термомодернізації будівлі (не більше 10% від вартості всього проєкту).

Також буде спрощено процедуру розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності. Воно може здійснюватися за результатами завершення окремих етапів проєкту.

Мінімальні вимоги до енергоефективності будуть впроваджуватись залежно від функціонального призначення будівель, їхньої висотності та виду будівництва. При новому будівництві, реконструкції чи капітальному ремонті ці вимоги будуть мінімальними.

Також законопроєкт змінює положення щодо сертифікації осіб, які мають намір проводити діяльність із утеплення фасадів.

У оновленому законопроєкті додається нова форма, яка встановлює систему енергетичного менеджменту будівель (тобто відповідальну за досягнення енергоефективності організаційну структуру), а також закріплюється регулювання питання Стратегії термомодернізації будівель.

Прийняття закону є важливим і з точки зору економіки. Зокрема, буде зруйновано схему зловживання виконавців комунальних послуг. Відтак, оплата у разі встановлення загальнобудинкового лічильника здійснюється тільки за показаннями лічильника, з моменту фактичного його встановлення.

Зазначимо, що фінальну версію закону на сайті ВР ще не опублікували.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що влада вважає, що ця зима буде надскладною для українців, через те, що країна має економно ставитись до своїх ресурсів. Проте посадовці заспокоюють: опалювальний сезон в Україні почнеться вчасно, а тарифи за користовання теплоенергією не зміняться.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах