Війська РФ завдали Чорнобильській зоні шкоди на 2,5 мільярда гривень

Війська РФ завдали Чорнобильській зоні шкоди на 2,5 мілярда гривень. || Фото: www.science.org

Міністерство захисту довкілля України оцінило екологічну шкоду через дії російських окупантів у Чорнобильській зоні. Саме біля ЧАЕС російські війська намагалися скоїти акт ядерного тероризму на початку війни. Вони окупували атомну станцію та тримали у заручниках її працівників. 

Про те, у скільки мільярдів гривень було оцінено шкоду розповідає видання Reuters, посилаючись на слова міністра захисту довкілля Руслана Стрільця.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами російськими окупантами було нанесено шкоду Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним для України. Попередні збитки складають понад 2,5 мільярди гривень.

Окрім екологічної шкоди окупанти вивели з ладу частину постів, що вимірюють контроль радіаційного стану. Вони знищили новітню лабораторію, яка не має аналогів у Європі та частину комп’ютерної техніки. А коли війська РФ відступали, то замінували територію. Наразі експерти ДСНС працюють над розмінуванням.

Через сучасну війну в Україні довкіллю було нанесено дуже масштабну шкоду. За словами Стрільця, на сьогодні в нашій державі зареєстровано 245 випадків екоциду на суші та в акваторії морів. Зокрема, 34 випадки зареєстровано на Київщині. Міністр зауважив, що це - найвищий показник.

[read_more_vg id="1207291"]

Робота з документування злочинів РФ ще триває. Допомогу в цьому напрямі надає Польща. Зокрема, Мінекології Польщі пообіцяло надати сучасну мобільну лабораторію, що допомагатиме фіксувати та показувати в режимі реального часу шкоду довкіллю. Також Польща передала 12 автомобілів на потреби ЗСУ та працівників лісового господарства.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що російські війська, які окупували ЧАЕС, вийшли з зони відчуження та міста Славутич 31 березня. Згідно з підписаним окупантами "Актом прийому та передачі охорони Чорнобильської атомної електростанції",  російські війська весь час перебування на станції нібито охороняли її.

Последние новости