У МОН розповіли, як навчатимуться діти під час війни в Україні

У МОН розповіли, як навчатимуться діти під час війни в Україні. || Фото: unsplash.com

Навчання дітей в очному форматі під час війни викликало багато негативних емоцій у батьків. Більшість з них не готова повернути дітей за парти, побоюючись за їхню безпеку. Інші ж навпаки переконані, що у школах та дитячих садочках вже попіклувалися про належні умови на час війни, облаштували укриття і отримали рекомендації від фахівців, тож дітям можна повернутися до навчальних закладів, щоб отримувати кращу якість освіти та спілкуватися з товоришами.

Кабінет міністрів України в кінці червня опублікував постанову, в якій зазначено, що новий навчальний рік почнеться традиційно 1 вересня і триватиме до 30 червня 2023 року. Разом з тим органи влади підготували рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього та проведення навчання під час дії воєнного стану.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У МОН розглядають три варіанти проведення навчання у 2022-2023 році. Структуру та тривалість навчального плану кожен заклад визначає на педагогічній раді.

1. Очне навчання

З 1 вересня діти зможуть повернутися за парти у населених пунктах, де немає бойових дій. Заклади освіти мають обов'язково бути обладнані укриттям, де може одночасно перебувати велика кількісь людей. Якщо сховища розраховані на малу кількість людей, то навчання буде організоване у декілька змін.

Перевірити заклади освіти на готовність приймати та захищати дітей мають спеціальні комісії, в які рекомендовано включити представників регіональних підрозділів ДСНС і поліцейських. Результатом роботи комісії є підготовка відповідного акта, що затверджується керівником адміністрації.

До 1 вересня у навчальних закладах потрібно:

2. Дистанційне навчання

Така форма навчання буде запроваджена в закладах освіти на території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях. Для проведення занять навчальним закладам рекомендовано використовувати матеріали Всеукраїнської школи онлайн.

В умовах дистанційного навчання заклад може самостійно знімати обмеження на максимальну кількість учнів у класі. Учні та вчителі, які працюють за такою формою навчання, можуть перебувати у будь-якому місці.

3. Змішана форма навчання

Змішана форма передбачає поєднання очного і дистанційного режиму. Наприклад, існує вже досить поширена практика, коли практичні та лабораторні заняття проводяться в очному режимі, а лекційні – дистанційно. Так само може відбуватися і зараз. У початковій школі МОН рекомендує проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування.

Форма може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.

[read_more_vg id="1212340"]

Навчання під час повітряної тривоги

Керівники закладів освіти несуть персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та працівників закладу. Під час сигналу повітряної тривоги навчальний процес має зупинитися. Усі, хто перебуває в закладі, повинні організовано прослідувати до споруд цивільного захисту та перебувати в них до завершення тривоги.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що радник голови Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що робити навчальним закладам, які не мають на своїй території безпечного укриття та як забезпечити безпеку дітей під час навчання в умовах війни. Зазначимо, що батьки самі зможуть вирішувати, чи водити дитину до школи з 1 вересня, чи залишити її на дистанційному навчанні.

Последние новости