Скільки вироків винесено за ухилення від мобілізації: статистика по областях

Скільки вироків винесено за ухилення від мобілізації: статистика з областей. || Фото: foursquare.com

Якщо навесні вироків за ухилення від призову до армії суди виносили мало, то до кінця літа їх в Україні побільшало. У лідерах – Закарпаття.

З лютого цього року, коли в Україні було оголошено загальну мобілізацію, відразу з'явилася велика кількість людей, які з тих чи інших причин стали "косити" від призову. За ухилення таким людям загрожує кримінальна відповідальність. Більшість українських судів дають за такий злочин 3 роки позбавлення волі, але з випробувальним терміном.

Всім, хто ухиляється від мобілізації, варто вивчити номер цієї статті. Згідно зі статтею 336 КК України  ухилення від призову на військову службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Для звинувачення за цією статтею потрібно встановити, що людина навмисне ухилялася від призову та від проходження військово-лікарської комісії, пише "Кореспондент" з посиланням на адвоката ЮФ "Ілляшев та партнери" Володимира Адоніна.

Статистика за звинуваченнями є такою. На 31 серпня, згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень, було винесено 66 вироків за статтею 336 КК. Виправдувальних вироків немає, усі 66 людей визнали свою провину. Майже половину всіх вироків винесено на Закарпатті, абсолютний лідер в Україні – Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області, який виніс 19 вироків.

Кількість вироків по областях України:

Волинська область – 5 вироків (1 - внутрішньо переміщена особа)

Дніпропетровська область – 7 вироків (1 - внутрішньо переміщена особа)

Житомирська область – 1 вирок

Закарпатська область – 31 вирок (9 щодо внутрішньо переміщених осіб)

Івано-Франківська область – 2 вироки (1 щодо внутрішньо переміщеної особи)

Кіровоградська область – 2 вироки

Львівська область – 10 вироків (2 вироки щодо внутрішньо переміщених осіб)

Полтавська область – 1 вирок

Рівненська область – 1 вирок

Сумська область – 1 вирок

Харківська область – 2 вироки (2 щодо внутрішньо переміщених осіб)

Черкаська область – 2 вироки

Чернівецька область – 1 вирок

Кількість вироків різко зросла за серпень, ще півтора місяці тому у реєстрі було не більше десяти вироків.

Ще один важливий момент - з усіх винесених вироків реальний строк отримала лише одна людина, яка раніше вже знаходилася на випробувальному терміні. Всі інші одержують позбавлення волі на 3 роки, але з випробувальним терміном на один рік.

На думку юристів, реальний строк загрожує тим, хто вже пройшов медкомісію та визнаний придатним до служби. А якщо просто не з'явитися у військкомат після отримання повістки – це адміністративне порушення, за яке належить заплатити штраф від 1700 до 3400 грн.

Ще один момент – одержання вироку суду не звільняє від мобілізації. І таких осіб можуть повторно викликати до військкомату.

Последние новости