Екологи назвали 10 місць у Києві, яким потрібно надати статус заповідника

Екологи назвали 10 місць у Києві, яким потрібно надати статус заповідника.

Екологи назвали 10 місць у Києві, яким потрібно надати статус заповідника. Фото: wikipedia.org

Дозвілля та їжа
08 червня 2022 00:27

Київський еколого-культурний центр назвав 10 природних зон у столиці, які вважаються найціннішими та які треба оголосити заповідними, аби зберегти надовго.

Цей топ цінних природних об'єктів КЕКЦ становив виходячи з власних досліджень. Як кажуть екологи, багато з них мало відомий громадськості, тому можуть піддаватися забудові. Але ці природні зони є важливою частиною екології Києва.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В еколого-культурному центрі зазначили, що за своєю природною цінністю ці, можливо, не всім відомі місцевості набагато унікальніші за ті природні об'єкти Києва, які завдяки піару місцевих активістів стали популярними.

Екологи хочуть привернути увагу всіх киян, зокрема активістів та журналістів, до важливих об'єктів екосистеми, щоб досягти заповідного статусу та захисту для них.

1. Урочище Покал (Покол)

Про це місце Vgorode раніше писав. Урочище називають Київським водоспадом і, на жаль, воно мало відоме серед киян. Покал знаходиться у Голосіївському районі біля селища Корчувате, за площею становить 45 га. Урочище є унікальними ділянками заливних листяних лісів. Таке цінне місце рідко зустрінеш навіть у Київській області. Тут зростає 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України. На озері Миколайчик, що входить в урочище Покал, мешкає кілька десятків видів водоплавних птахів, серед них сіра та біла чаплі, зимородок, гоголь. Загрози природної місцевості - забудова території урочища, "гламуризація" дикої природи та перетворення урочища на парк.

Урочище Покал.Урочище Покал. Фото: bunilin.livejournal.com

2. Дарницькі луки

Цей об'єкт знаходиться в Дарницькому районі біля Бортничої, площа природної зони – 55 га. Тут росте три види червонокнижних рослин, а також мешкає кілька видів куликів, качок, чапель. Загрози місцевості – забудова котеджами, осушення лугів.

Дарницькі (Осокорківські) луки.Дарницькі (Осокорківські) луки. Фото: flight-over-land.blogspot.com

3. Труханів острів

Великий острів площею 283 га знаходиться у Дніпровському районі. Це один із найцінніших і останній із київських островів, який ще не має заповідного статусу. Тут росте три види рослин, занесених до Червоної книги України, мешкає 30 видів метеликів, а також понад 20 різних видів птахів, у тому числі 4 види дятлів. Поки екологи змогли досягти на Трухановому острові лише заповідного статусу для озер. Загрози місцевості - поступова забудова, "гламуризація" дикої природи та перетворення цінної ділянки дикої природи на парк.

Труханів острів.Труханів острів. Фото: Dom.ria

4. Затока Вовкувата

Затока знаходиться в районі Почайни, між вулицями Плав'юка та Бандери. Площа природної зони становить 15,9 га. Це невелика дика водойма, поросла болотяною рослинністю. Тут мешкає близько 20 водоплавних видів птахів-черки, водяна курочка, бугай, кряква, сіра чапля, кілька видів крячок. Загрози місцевості - перетворення ділянки дикої природи на парк або водоймище з габіонами.

Затока Вовкувата.Затока Вовкувата. Фото: wikipedia.org

5. Озеро Конча

Озеро, яке нагадує назву відомого району Конча-Заспа, знаходиться у Голосіївському районі. Його площа – 10 га (це та частина, що входить до Києва). Це цінне чисте озеро природного походження, тут мешкає близько 15 видів птахів, а також понад 20 видів риб. Озеро Конча – одне з найбільш рибних у Києві. Загрози місцевості – забудова котеджами, видобуток піску, гідронамиви.

Озеро Конча.Озеро Конча. Фото: wikipedia.org

6. Озеро Конік

Ще одне озеро, що знаходиться в Голосіївському районі, неподалік селища Корчувате. Його площа – 27 га. Озеро є залишком стародавнього русла Дніпра. Тут живе багато птахів, бобрів, болотяних черепах та вужів. Загрози місцевості – забудова берегів озера котеджами, гідронамиви, видобуток піску.

Озеро Конік.Озеро Конік. Фото: vsekottedzhi.com.ua

7. Острів Рачий

Ця природна місцевість розташована у Голосіївському районі Києва, на схід від Жукова острова. Його площа складає 12 га. Являє собою дивом уцілілу ділянку дикої природи, що складається з заливних лугів і боліт. Тут росте два види червонокнижних рослин - дрімок болотний і пальчатокоренник м'ясочервоний. Загрози місцевості – забудова котеджами, меліорація.

8. Озеро Відро

Водойма також знаходиться в Голосіївському районі Києва, на схід від заказника "Лісники". Площа об'єкту – 33, 8 га. Одна з найчистіших київських водойм природного походження. Тут мешкають бобри, близько 20 видів риб та близько 10 видів водоплавних птахів. Загрози місцевості - забудова його берегів котеджами, гідронамиви, видобуток піску, так зване "розчищення" озера.

Озеро Відро.Озеро Відро. Фото: Zeft.in.ua

9. Озеро Алмазне

Водойма знаходиться в Деснянському районі Києва, розташована на північ від Лісового масиву та на схід від масиву Вигурівщина-Троєщина. Це найбільше та одне з найкрасивіших озер столиці, його площа становить 185,3 га. Тут мешкає понад 20 видів риб, серед яких є лящ, срібний карась, окунь, щука, плотва, краснопірка та інші. Своєрідною є орнітофауна озера - тут можна побачити зимородка, кілька видів сорокопутів, крачок, чапель, малу вип, а восени тут накопичуються зграї бакланів. Загрози місцевості – забудова берегів котеджами, гідронамиви, видобуток піску.

Озеро Алмазне.Озеро Алмазне. Фото: ua.igotoworld.com

10. Синє озеро

Єдине у Києві озеро льодовикового періоду знаходиться на Виноградарі. Його площа складає 15,9 га. Озеро має унікальну фауну комах та інших безхребетних. Загрози місцевості - забудова берегів, гідронамиви, видобуток піску, так зване "розчищення" озера.

Синє озеро.Синє озеро. Фото: wikipedia.org

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах