З маскувальної сітки, на уламку ракети, з протитанковим їжаком: який вигляд мають новорічні ялинки в містах України

З маскувальної сітки, на уламку ракети, з протитанковим їжаком: який вигляд мають новорічні ялинки в містах України.

З маскувальної сітки, на уламку ракети, з протитанковим їжаком: який вигляд мають новорічні ялинки в містах України. Фото: tsn.ua.

Дозвілля та їжа
20 грудня 2022 15:28

Через повномасштабне вторгнення Росії, розтрощену критичну інфраструктуру, проблеми з електропостачанням та активні дискусії щодо необхідності святкування, чимало міст України цьогоріч відмовилися від встановлення новорічних ялинок. Втім, є й такі, які попри всі негаразди, вирішили що скасовувати всі святкові традиції не варто: скромна, без ілюмінації, підключена до генератора, але ялинка має бути. Мовляв, Росії не вкрасти у нас ще й Новий рік і Різдво!

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ялинка у Бучі

Новорічна ялинка у Бучі під час знеструмлення працює від генератора.Новорічна ялинка у Бучі під час знеструмлення працює від генератора. Фото: tsn.ua.

У місті-герої Бучі головне новорічне дерево 2023 року встановили на Київській площі, засвітивши його на Миколая. Через проблеми з електропостачання цьогоріч відмовилися від традиційної ковзанки, різдвяного ярмарку й атракціонів, а сама ялинка, за словами міського голови Анатолія Федорука, під час знеструмлення світитить від генератора.

Поряд із ялинкою працює "Пункт незламності", де можна зарядити гаджети та зігрітися. 

Ялинка у Києві

Головна новорічна ялинка Києва прикрашена жовтими і блакитними кулями та голубами.Головна новорічна ялинка Києва прикрашена жовтими і блакитними кулями та голубами. Фото: unian.ua.

Головна новорічна ялинка України 2023, яку встановили на Софіївській площі цього року, – теж символічна. Одна половина дерева прикрашена жовтими і блакитними кулями, друга – білими голубами. Нижня частина ялинки оформлена стендами з прапорами країн, які допомагають Києву впоратися з наслідками війни, а верхівку прикрашає герб України. Ілюмінація – теж жовто-блакитна, вона вмикається у певні години і працює від генератора.

Ялинка у Львові 

Верхівка ялинки у Львові прикрашена протитанковим їжаком.Верхівка ялинки у Львові прикрашена протитанковим їжаком. Фото: Valeriia Zimena.

Напередодні Миколая у Львові теж встановили і засвітили головну новорічну ялинку міста. На її купівлю Львів не витратив ні копійки. Дерево подарувало місту одне з міських підприємств. Як і у попередні роки, ялинка встановлена на площі перед Оперним театром. Світитить вона п'ять годин на добу – з 17:00 до 22:00, споживаючи 1 кВт на годину (година роботи ілюмінацій за потужністю як одне кип'ятіння чайника!). А ще цьогоріч головне новорічне дерево Львова має дуже незвичайне оформлення на верхівці – протитанковий їжак. Вага "прикраси" – 1,3 кілограма, розмір – 1,2 метра.

Ялинка в Івано-Франківську 

Новорічна ялинка в Івано-Франківську прикрашена дитячими малюнками.Новорічна ялинка в Івано-Франківську прикрашена дитячими малюнками. Фото: gk-press.if.ua.

Цьогоріч місто відмовилося від встановлення традиційної ялинки, натомість змонтувало "Ялинку Перемоги", прикрасивши її 350-ма патріотичними малюнками з гербами деокупованих міст, янголами-захисниками, псом Патроном та патріотичними гаслами. 5-метровий каркас виготовили учні професійно-технічного училища. Ялинку підсвітили гірляндами, яка живиться від генератора.

Ялинка у Миколаєві

Ялинка у Миколаєві зроблена з маскувальної сітки.Ялинка у Миколаєві зроблена з маскувальної сітки. Фото: racurs.ua.

У Миколаєві головну ялинку міста зробили з маскувальних сіток. Ще восени у місті закрили пам’ятник Святого Миколая мішками з піском, щоб його не зруйнувало внаслідок ракетних ударів. А напередодні зимових свят волонтери обв’язали цю конструкцію маскувальними сітками. Миколаївська ялинка має висоту шість метрів, прикрашена ілюмінацією, кульками та гірляндами.

Ялинка у Харкові

Головну новорічну ялинку Харкова встановили у метро.Головну новорічну ялинку Харкова встановили у метро. Фото: radiotrek.rv.ua.

Голову ялинку міста Харкова відкрили на станції метро "Університет". Таке рішення мерія прийняла у зв'язку з загрозою ракетних ударів під час святкувань Різдва та Нового року. Окрім того, метро – це тепер особливе місце для харків'ян, адже тут ось уже майже десять місяців вони ховаються від російських бомб. Ілюмінація цієї ялинки живиться централізовано, але є доволі економною. Станцію метро також прикрасили святковими вогнями. Окрім того, тут встановили сцену, де для маленьких харків'ян і дітей-переселенців показують казкові вистави. Міський голова Ігор Терехов повідомив, що традицію прикрашати станції метрополітену у Харкові збережуть і після перемоги. 

Ялинка у Хмельницькому

У Хмельницькому ялинку встановили на уламку ракети.У Хмельницькому ялинку встановили на уламку ракети. Фото: Василь Камінський.

У Хмельницькому новорічну ялинку встановили не там, де в попередні кілька років – біля кінотеатру ім. Тараса Шевченка, а біля торгівельного центру "Дитячий світ". Це невелике дерево, прикрашене кулями та прапорцями України, яке ніби проштрикує уламок російської ракети С-300. Його привезли з Харківщини.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах