Яку допомогу отримають на Київщині власники знищених у війну будинків та квартир

Яку допомогу від держави отримають на Київщині власники знищених у війну будинків та квартир.

Яку допомогу від держави отримають на Київщині власники знищених у війну будинків та квартир. Фото: Rebuildua

Комуналка
20 серпня 2022 22:41

На Київщині вже розселили частину людей, які втратили житло. Підготовка до опалювального сезону триває повним ходом.

Хоча бойові дії у столичному регіоні тривали лише півтора місяці, збитки від російського вторгнення виявилися величезними. Лише в одній Київській області без даху над головою залишилося 15 тисяч людей. Зруйновано було приблизно 26 тисяч будівель, у тому числі 161 багатоповерховий будинок та близько 4700 приватних будинків.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба розповів, що підрахунок збитків, завданих окупантами, ще не закінчено, але вже зрозуміло, що йдеться про десятки мільярдів доларів. В інтерв'ю ТСН.ua Кулеба висвітлив питання допомоги від держави тим людям, які втратили своє житло.

Для людей, у яких їхній будинок або квартира виявилися повністю зруйнованими, існує програма "Прихисток". Крім цього, існує законопроект 7198 про відшкодування, його поки що не прийнято. Відповідно до цього законопроекту, постраждалі мешканці отримуватимуть грошову компенсацію за втрачене житло або, як альтернатива, держава допоможе у відновленні житла.

Ще один вид допомоги, цього разу від польської держави – модульні містечка. Їх по Київській області відкрито вже десять, у кожному є можливість поселити 352 особи. Тобто зараз розселити можна приблизно 3,5 тисячі осіб, але потребують житла набагато більше – 15 тисяч.

Постраждали внаслідок війни також об'єкти інфраструктури, пов'язані з опаленням. Зазнали руйнувань 64 котельні. Найбільші проблеми при проходженні опалювального сезону очікуються у Бородянці, а також у Димері та Василькові. Кулеба пообіцяв, що до середини жовтня, тобто до початку опалювального сезону, котельні переведуть з газу на тверде паливо. Також держава закуповує до зими генератори.

Віялових відключень через брак вугілля, за словами Кулеби, не буде. Якщо, звісно, росіяни не зруйнують у Київській області ТЕС.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах