Чи можна не платити за комунальні послуги у Києві.
Чи можна не платити за комунальні послуги у Києві
Комуналка
14 травня 2022 15:47
Чи можна не платити за комунальні послуги у Києві. Фото: Vgorode

У зв'язку з війною, що почалася в лютому і запровадженням на території України воєнного стану, багато користувачів комунальних послуг по Україні перестали їх оплачувати. Багато жителів Києва виїхали з початком війни до інших областей України або за кордон, і залишили своє житло. А дехто продовжує жити у столиці у своїх квартирах, але втратив роботу і, у зв'язку з цим, не має фізичної можливості оплачувати послуги.

Щоб дізнатися, що робити киянам, які не оплачували з початку війни комунальні послуги, чи можуть ці послуги бути відключені, чи можна розраховувати на відміну платежів у період війни, редакція Vgorode звернулася до КМДА, "Київводоканал" та "Укртелеком".

Відповідь із Київської міської державної адміністрації

- Чи планується у Києві повне чи часткове скасування платежів за комунальні послуги на час війни, як це було зроблено, наприклад, у Харкові?

З початку запровадження воєнного стану у Києві всі послуги надавалися в штатному режимі, наскільки це було можливо. Співробітники сфери ЖКГ продовжували роботу. Напевно, не зовсім правильно порівнювати Київ та Харків, оскільки останній отримав значно більші, страшні обстріли та руйнування.

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону, згідно з яким оплата ЖКГ не нараховується та не оплачується споживачами, у яких житло повністю або частково виявилося зруйновано внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Також згідно із законом "Про житлово-комунальні послуги" комунальні платежі можуть бути зменшені у разі тимчасової відсутності споживача на підставі його письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання тощо).

- До якого часу не нараховуватимуться штрафи та пеня щодо заборгованості за комунальні послуги? Чи можуть бути до боржників застосовані санкції у вигляді судового арешту майна та його вилучення, якщо сума боргу за комунальні платежі стане великою?

Український Кабінет Міністрів ще з 24 лютого заборонив нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасну та/або неповну оплату послуг ЖКГ. Причому така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Робота зі стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку, при цьому (формально) не призупинено. Зміни до Цивільного та Цивільного процесуального кодексів України зробленi не були.

- Чи можуть до боржників за комунальні послуги під час воєнного стану  вживатись такі заходи, як відключення їх від послуг?

Припинення або зупинення надання послуг ЖКГ населенню у разі їхньої несплати на період дії воєнного стану на території України заборонено. Причому така заборона – до скасування воєнного стану. Це було введено ухвалою Кабміну від 05 березня 2022 р. № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану".

– Що робити споживачам, які тривалий час не передавали показники засобів обліку? Частина мешканців не мала можливості передати показники лічильників. Як нараховуватимуться суми у платежах?

По можливості споживачам слід передати показники засобів обліку (телефоном call-центру ЦКС – 247-40-40 (з мобільного 0 800 404 407), на сайті Центру комунального сервісу або на сайтах виконавців послуг) та звернутися до комунального концерну "Центр комунального сервісу" з заявою про перерахунок та фотографією лічильників.

Відповідь з ПрАТ "АК "Київводоканал"

Повне або часткове скасування платежів за комунальні послуги під час війни у Києві не планується. Водночас, штрафи та пеня щодо заборгованості за комунальні послуги не нараховуватимуться до кінця воєнного стану.

Санкції за допомогою судового арешту майна та його вилучення до боржників не застосовуватимуться. До боржників за комунальні послуги під час воєнного стану ні в якому разі не вживатимуть таких заходів, як відключення їх від холодного водопостачання та водовідведення.

Відповідь з ВАТ "Укртелеком"

В умовах воєнного стану своєчасна оплата рахунків за надані компанією послуги зв'язку вкрай необхідна для забезпечення стабільної роботи мережі, проведення ремонтно-відновлювальних заходів тощо.

Враховуючи вищевикладене, надалі надання послуг у кредит буде можливим лише для тих приватних та бізнес-абонентів, що знаходяться на територіях, де оплата за послуги тимчасово неможлива внаслідок проведення активних бойових дій.

Інші абоненти зобов'язані оплатити послуги зв'язку вчасно.

"Укртелеком" здійснює перерахунок вартості послуг зв'язку, що надаються користувачам населених пунктів, де протягом війни надання послуг було тимчасово неможливе внаслідок пошкодження або руйнування інфраструктури під час бойових дій. Також здійснюється перерахунок за послугу телебачення у областях, де воно тимчасово недоступне.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах