Як перевірити волонтера і не натрапити на шахрая

Коллаж: Александр Шатов

Коллаж: Александр Шатов

Суспільство
04 травня 2022 12:46

На жаль, навіть у мирний час є люди, які не проти нажитися на чужому горі, а що вже казати про війну. У соціальних мережах щодня відкриваються сотні зборів на амуніцію, прилади нічного бачення, автомобілі, продукти та будь-яку іншу допомогу Збройним силам України або мирним жителям, що постраждали від війни. Як переконатися, що гроші точно підуть на користь нужденним, а не в кишеню «волонтеру»?

Ми зібрали правила, які допоможуть переконатися в чесності волонтера і не натрапити на шахрая:

1. Не піддавайтеся емоціям та завжди перевіряйте запит про допомогу

Часто в соціальних мережах можна зустріти емоційні заклики до допомоги з позначками «Терміново!», «Рятуйте!», «Допоможіть!», які змушують аудиторію негайно допомогти фінансово або інформаційно. Такі повідомлення грають на почуттях благодійника, описуючи максимально трагічну ситуацію на кшталт вмираючої дитини або голодуючого солдата, провокуючи безліч репостів і донатів. Найчастіше, поспіх - це прийом шахраїв, який розрахований на те, що людина під впливом емоцій не буде ретельно перевіряти інформацію і уточнювати деталі.

2. Уникайте зборів грошей у громадських місцях

На вулицях чи в громадському транспорті можна зустріти «волонтерів», які збирають гроші в коробку або пропонують купити щось, обіцяючи надіслати виручені гроші на допомогу армії. Справа в тому, що відстежити куди підуть ці зібрані кошти абсолютно неможливо, як і встановити справжню особу такого «збирача».

3. Не реагуйте на запити щодо фінансової допомоги в особистих повідомленнях

Благодійні фонди та волонтерські організації не працюють через масові розсилки в особисті повідомлення. Пам'ятайте, що людина, якій ви жертвуєте гроші в соціальних мережах, не несе перед вами жодної відповідальності.

4. Переказуйте гроші на особисті банківські картки лише перевіреним людям

Якщо збір на потреби ЗСУ або гуманітарну допомогу проводитиметься на особисту банківську картку, уточнюйте ПІБ одержувача коштів і якщо він вказав свій номер телефону – перевірте його через додатки «Тих» або «GetContact». Допомагайте фінансово лише перевіреним волонтерам, лідерам думок чи тим, кого знаєте особисто. Чесні люди, які беруть на себе функцію збору коштів, охоче відповідають на всі питання про свою діяльність, публічно діляться фотографіями купленого, чеками та іншими доказами передачі допомоги.

5. Не соромтеся ставити питання волонтерам

Якщо у вас є сумніви щодо порядності волонтера, не лінуйтеся поспілкуватися з ним щодо конкретних потреб, на які збираються гроші: обсяги допомоги, вартість одиниці тієї чи іншої продукції, хто і коли придбає, куди і як доставлять конкретні товари для допомоги. Справжній волонтер докладно відповість на всі запитання, а шахрай – розгубиться або почне звинувачувати вас у недовірі, уникаючи конкретних відповідей. Можна також зв'язатися з потенційним одержувачем і уточнити чи актуальний цей збір.

6. Пропонуйте свою фізичну допомогу, окрім матеріальної

Крім фінансової допомоги, на яку завжди розраховують шахраї, пропонуйте, по можливості, і свою фізичну допомогу. Це може бути закупівля, фасування чи логістика. Справжньому волонтеру можуть знадобитися не лише гроші, а й додаткові «руки» для здійснення благодійної діяльності.

7. Просіть звіти про діяльність волонтера

Добросовісні волонтери завжди виставляють у соціальних мережах звіти про виконану роботу. Часто можна побачити фото купленого із зазначенням кількості та вартості товарів, чеки з магазинів, банківські виписки, фото- та відеодокази передачі допомоги нужденним. Одержувачі волонтерської допомоги також виставляють пости подяки з відміткою самого волонтера чи організації.

Якщо з необережності ви все-таки стали жертвою шахрая, не засмучуйтесь і не залишайте цей випадок поза увагою правоохоронних органів. Звертайтеся до органів Національної поліції з доказами (скріншоти волонтерського запиту про фінансову допомогу, квитанції про переказ особистих коштів, свідоцтва про те, що допомога не дійшла до отримувачів, тощо). Також, напишіть про це пост у соціальних мережах із зазначенням усіх деталей та особистості лжеволонтера, щоб інші люди не стали жертвами того ж самого збору коштів.

Нагадуємо, які є офіційно підтверджені способи підтримки української армії:

Ukrinform.ua Ukrinform.ua
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах