Хто із російських знаменитостей публічно засудив війну РФ в Україні

Хто з публічних росіян порушує закон про військову цензуру - фото

Хто з публічних росіян порушує закон про військову цензуру - фото

Суспільство
15 квiтня 2022 22:49

Путінський режим схиляє людей до мовчання: кого залякав, кого обдурив. Проте у публічних осіб можливості промовчати практично не залишилось. Суспільство вимагає від знаменитостей та лідерів думок визначитися з позицією та донести її своїй аудиторії прямим або хоча б непрямим способом.

4 березня путін підписав закон про військову цензуру (він же «закон про фейки»), який передбачає кримінальну відповідальність за поширення неправдивої (на думку Міноборони РФ) інформації про дії збройних сил росії. Максимальне покарання за цією статтею – 15 років позбавлення волі.

Як показала практика, до фейків можуть також віднести слова "війна", "окупант", "агресор", якщо вони використовуються при описі того, що відбувається в Україні.

Борис Акунін - відомий російський письменник та громадський діяч. Поїхав з Росії ще у 2014 році, після анексії Криму. З початку повномасштабної війни в Україні письменник дав кілька інтерв'ю, в яких позначив своє негативне ставлення до того, що робить діюча влада рф. Відео з Борисом Акуніним про те, що відбувається з Росією набрало вже 22 мільйони переглядів на YouTube-каналі «вДудь».

Лія Ахеджакова - актриса, народна артистка РФ, відома завдяки фільмам «Іронія долі» та «Службовий роман». У своєму Instagram Лія активно ділиться інформацією про злочинні воєнні дії на території України та засуджує чинний режим у РФ. Актрису також часто можна побачити в ефірах українських телеканалів та в інтерв'ю на YouTube, де вона закликає співвітчизників, які підтримують злочинний режим, одуматися.

Данило Поперечний – російський відеоблогер, телеведучий, стендап комік та актор. 24 лютого на своєму ютуб-каналі Данило випустив відео «НЕТ ВОЙНЕ», в якому засудив військові дії РФ проти населення України. Ролик переглянули 1,5 мільйона людей. Після цього блогер перестав вести свій канал.

Микола Соболєв – російський відеоблогер, письменник, бізнесмен та автор популярного ютуб-каналу «SOBOLEV». Блогер займається висвітленням актуальних суспільних подій, тому не зміг ігнорувати жорстоке вторгнення Росії в Україну. З 24 лютого Соболєв випустив кілька відео, в яких конструктивно аргументує своє ставлення до того, що відбувається.

Валерій Меладзе - російський співак, продюсер, заслужений артист Росії та народний артист Чеченської Республіки. У своєму Instagram Валерій 24 лютого опублікував відео, в якому закликав уряд РФ припинити військові дії і сісти за стіл переговорів. Відомо, що рідний брат співака Костянтин Меладзе в день початку бойових дій перебував зі своєю родиною у Києві.

Іван Ургант - російський актор, шоумен, продюсер і телеведучий був небагатослівним, але на своїй офіційній сторінці в Instagram опублікував пост «НЕТ ВОЙНЕ», за що і втратив свою телепередачу «Вечірній Ургант», яка виходила на «Першому каналі» протягом 10 років. Відомо, що зараз Іван разом зі своєю сім'єю залишив територію Росії.

Instagram @urgantcomInstagram @urgantcom

Максим Галкін – російський артист естради, пародист, шоумен та телеведучий в день початку повномасштабної війни в Україні, висловився у своєму Instagram, заявивши, що «Не може бути виправдань війні!». Зараз Максим разом із дружиною Аллою Пугачовою перебувають в еміграції.

Instagram @maxgalkinruInstagram @maxgalkinru

Семен Слєпаков - російський комедійний актор, сценарист та продюсер. 25 лютого Семен записав відеозвернення володимиру путіну, в якому закликав зупинити війну. Під цим відео в Instagram зараз вже більше 50 000 коментарів, в яких росіяни засуджують Слєпакова, а українці - дякують за підтримку.

Катерина Варнава - російська акторка театру та кіно, учасниця та хореограф шоу «Comedy Woman» на своїй сторінці в Instagram 24 лютого опублікувала текст, що закликає до миру. Після цього підтримка актриси в соцмережах стала невербальною, оскільки всі антивоєнні гасла в Росії тягнуть за собою важкі наслідки.

Instagram @kativarnavaInstagram @kativarnava

Андрій Макаревич – російський співак, музикант, поет, лідер та засновник гурту «Машина времени». Макаревич частий гість в ефірах українських телеканалів, який виступає проти війни та записує пісні, намагаючись через музику достукатися до співвітчизників, які підтримують путінську владу.

Борис Гребенщиков – російський рок-музикант та поет, співак та гітарист гурту «Акваріум» засудив вторгнення Росії в Україну. Борис записав відео, в якому заявив, що: «Війна між Росією та Україною – це безумство. А люди, які розв'язали її – ганьба Росії». Пізніше музикант заявив про зупинення концертної діяльності «із цілком зрозумілих причин».

Чулпан Хаматова – російська акторка театру та кіно, громадський діяч, лауреат державних премій. Будучи співзасновником великого благодійного фонду «Подаруй життя», акторка разом із керівниками десятків інших фондів, звернулася до президента Росії з проханням припинити вогонь. «Ми виступаємо проти воєнних дій, які наша країна здійснює на території України» – з цього починається текст звернення.

Instagram @chulpanofficialInstagram @chulpanofficial

Oxxymiron (Мирон Федоров) – російський хіп-хоп виконавець та громадський діяч анонсував низку антивоєнних концертів в різних країнах світу, прибуток від яких переведуть на допомогу українським біженцям. У своєму Instagram репер сміливо заявив про свою антивоєнну позицію ще 24 лютого, а на даний момент вже зібрав для українців 195 000 доларів.

Noize MC (Ілля Алексєєв) - російський музикант, реп-рок-виконавець 24 лютого опублікував звернення, в якому зазначив, що представники влади можуть скільки завгодно намагатися ігнорувати реальність та забороняти називати дії Росії війною, але суть від цього не зміниться. Наразі Ілля спільно зі співачкою Лізою Монеточкою займаються благодійним проектом Voices of Peace, влаштовуючи концерти у Європі для допомоги українським біженцям.

Instagram @noizemcInstagram @noizemc

FACE (Іван Дремін) - російський реп-виконавець та автор пісень разом зі своєю дівчиною, Мар'яною Ро (відома відеоблогер) залишили територію росії через війну. Разом з іншими виконавцями вони провели благодійний концерт у Варшаві на підтримку українських біженців. Докладніше свою антипутінську позицію Face озвучував в інтерв'ю Юрію Дудю та Дмитру Гордону.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах