Чистий четвер 2022: історія, традиції, звичаї та заборони

Чистий четвер 2022: історія, традиції та звичаї.

Чистий четвер 2022: історія, традиції та звичаї.

Події
20 квiтня 2022 09:01

За день до одного з найважливіших днів посту, Страсної п'ятниці, і за три дні до Великодня віруючі відзначають Великий чи Чистий четвер.

Цього дня прийнято згадувати великі та важливі події у житті Ісуса Христа. Одне з них – описана у трьох Євангеліях молитва у Гефсиманському саду. Цього дня також згадується сумна зрада Христа Юдою за тридцять срібняків.

Однак найважливіша подія, що сталася цього дня, - Таємна вечеря, під час якої Христос звершив таїнство причастя, коли хліб став його тілом, а вино - кров'ю. Також під час Вечері Ісус омив ноги своїм учням, показавши цим приклад чистої любові і смирення.

Звідси й пішла традиція митися та прибирати у будинках та храмах у Чистий четвер. Цього дня це не прості повсякденні дії, а справжні ритуали покликані пройти обряд очищення перед Великоднем.

Цього року Чистий четвер припадає на 29 квітня. З цим великим для віруючих вдень пов'язано безліч звичаїв, традицій, прикмет та заборон.

Традиції та звичаї

У Чистий четвер прийнято вмиватися "срібною водою", до посудини з якою напередодні поклали срібний предмет. Вважається, що така вода набуває цілющих властивостей, дарує красу, здоров'я та захист від пристріту.

До такої звичайної повсякденної процедури, як миття, у Чистий четвер ставляться дуже серйозно. З давніх-давен з самого ранку віруючі поринали в річки і милися в лазні. Вважають, що лазневі процедури очищають як тіло, а й душу. У цей день людина ніби змиває всі неприємності, тривоги і хвороби, що накопичилися.

Після обмивання віруючі йдуть до церкви на ранкову літургію для сповіді та причастя. Перед цим не прийнято їсти.

Повернувшись із богослужіння люди прибирають свої житла та викидають непотрібні речі, а після прибирання готуються до Великодня – печуть паски та фарбують яйця. Великдень прийнято відзначати в чистоті, а Страсну п'ятницю прибирати не можна.

Прикмети та обряди

Протягом сотень років народ накопичував прикмети та обряди, пов'язані з цим днем.

Вважається, що якщо залишити своє житло в Чистий четвер неприбраним - весь рік на сім'ю чекають проблеми з грошима. Саме тому з цим днем пов'язано дуже багато "грошових" прикмет. Одна з них – класти у воду, якою миють підлогу, монети. При цьому підлогу потрібно мити від порога - до кінця кімнати.

Якщо тричі перерахувати всі гроші, які є в будинку, то доходи значно збільшаться. Підрахунки потрібно проводити вранці, опівдні та пізно увечері – таємно, щоб не помітили не лише сторонні, а й домочадці.

Про те, яким буде рік до наступного Великодня, говорить також великодні випічки. Якщо паски вийшли смачними та пишними – всю сім'ю цілий рік чекає удача та щастя, а якщо випічка не вдалася – то й рік буде сповнений невдач.

У Чистий четвер віруючі приносять із церкви "пристрасну свічку". Згідно з повір'ями, ця свічка здатна зцілити від будь-яких хвороб.

Щоб уникнути сварок, у Великий четвер проводили обряд: солили хліб, примовляючи: "Солю, солю, посипаю, щастя та спокій у будинок повертаю!". У Чистий четвер також готують "чорну" сіль - обсмажують сіль на сковороді до темного кольору та приправляють нею святкові страви.

У цей день виконують обряд, під час якого утворюють "четвергову" сіль. Попередньо запікаючи у печі, її святять у церкві. Така сіль має цілющу силу.

Існує прикмета, за якою незаміжня дівчина може залучити нареченого. Якщо під час прибирання вона знайшла давно втрачений предмет – значить кохання не за горами.

Із заміжжям також пов'язаний такий обряд: дівчина бере рушник, яким витиралася у Чистий четвер, фарбовані яйця, паску та жертвує жебракам. Вважається, що незабаром це принесе довгоочікуване кохання.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. Хмарно - варто чекати на хороший урожай. Мінлива, нестабільна погода - осінь буде без дощів, а тепла та безвітряна погода у Чистий четвер триватиме до кінця весни.

Що не можна робити у Чистий четвер

З Чистим четвергом також пов'язано безліч заборон та забобонів.

Цього дня категорично заборонено позичати та давати стороннім будь-які речі, піднімати гроші із землі та закладати майно - це принесе лихо та безгрошів'я.

У Великий четвер не можна вінчатися, хрестити дітей та поминати померлих рідних та близьких. Також заборонено влаштовувати галасливі застілля, пити алкоголь та сваритися.

У цей день прийнято дотримуватися суворого посту : заборонено вживати будь-які продукти, крім свіжих овочів, фруктів і горіхів. Тому свіжоспечені паски пробувати не можна. При трапезі необхідно користуватися лише особистим посудом.

Прибирання приділяється особлива увага. У будинку не повинно бути жодного брудного предмета. Заборонено залишати замоченими брудний посуд, одяг та білизну, а воду після збирання не можна виливати біля будинку.

Чистий четвер - це день очищення тіла і душі, який потрібно провести у спокої та смиренності, дотримуючись суворого посту та чекаючи настання світлого свята Великодня.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах