Олександр Ейсмонт про дітей-інтровертів: як знайти до них підхід і потоваришувати

Олександр Ейсмонт про дітей-інтровертів.

Олександр Ейсмонт про дітей-інтровертів.

Події
07 липня 2021 17:20

Психолог Олександр Вікторович Ейсмонт докладно розповів, як батькам можна налагодити комунікацію із інтровертною дитиною у будь-яких ситуаціях, і поділився ексклюзивними рекомендаціями щодо правил спілкування з незвичайними дітьми.

Уже в дитинстві вони не сильно потребують батьківської уваги і здатні самі себе розважити, однолітків сприймають як соціальну необхідність, але метелик, що пролітає повз, може сколихнути їхній багатий внутрішній світ. Так, у цій статті ми поговоримо про ніжних душею і міцних духом, скромних зовні та сміливих усередині, словом, приголомшливо не схожих на інших дітей-інтровертів. А психолог Олександр Ейсмонт поділиться рекомендаціями щодо взаємодії з ними.

Як спілкуватися з дітьми-інтровертами: головні правила

Отже, ваша дитина – інтроверт. Як комунікувати з маленьким генієм і підготувати його до життя у суспільстві?

Прийміть її унікальність. Для того щоб почати ефективно спілкуватися з дитиною-інтровертом, важливо прийняти його таким, яким він є, попереджає психолог Олександр Ейсмонт. Якщо ви звикли до традиційної поведінкової моделі, коли діти всіляко намагаються привернути до себе увагу, змагаються зі своїми друзями і віддають перевагу гучним заходам перед спокійним читанням книг, то вам самим необхідно позбутися подібних стереотипів і поглянути на життя під іншим кутом.

Олександр Ейсмонт: "У наше століття вихваляння, конкуренції і марнославства часом важко залишитися вірним собі і своїм принципам. Однак уже в дитинстві маленькі інтроверти здатні відстоювати свої погляди і проявляти себе в усій природній оригінальності. Не підрізайте їм крила, батьки. Нехай вони ходять, мислять, чхають, їдять, говорять так, як їм хочеться, – в цій унікальності і є їхня сила. Прийміть її".

Станьте другом. Дітей із інтроверсією навряд чи злякаєш соціальними страхами або авторитетністю «ватажка». Як каже Олександр Ейсмонт, вони не підвладні стадному інстинкту і мають на кожне запитання свою відповідь. Усе тому, що замкнуті в собі малюки мають багатий внутрішній світ, де є свої порядки, оцінки і поняття. Однак, фокусуючись на власних уявленнях про світ, діти-інтроверти мають схильність відчувати «стіну» непорозуміння між собою і рештою людей. Їм здається, розповідає Олександр Ейсмонт, що їхні почуття та емоції – щось зовсім чужорідне для простого людського устрою, тому малюки з інтроверсією схильні до самотності і навіть апатії.

"Вам як батькам потрібно допомогти дитині розкритися. А для цього достатньо самим проявляти відкритість і щирість. Щоразу намагайтеся ненав'язливо ділитися з маленьким інтровертом своїми думками і почуттями, ввічливо просіть про зворотний зв'язок на ваші висловлювання. Так малюк зрозуміє, що ви така ж людина, як і він", – рекомендує психолог Олександр Ейсмонт.

Заохочуйте творчість. Оскільки діти-інтроверти часто замкнуті в собі і не можуть висловити власні переживання словами, потрібно допомогти їм зробити це через творчість. Купуйте своїй сором’язливій дитині кольорові олівці, фарби, крейду, намиста, нитки, пластилін, музичні інструменти, абонемент до танцювального, театрального, вокального гуртків – дайте їй усе, що стане, як каже Олександр Ейсмонт, її «другим голосом». Так, у дитини-інтроверта з'явиться можливість "висловлювати" проблеми і події свого внутрішнього світу, а ви зможете спостерігати зародження його творчого генія.

"Діти-інтроверти сприймають навколишній простір як гігантський пазл, елементи якого поступово гармонійно поєднуються з їхніми переконаннями, тому так важливо дати їм інструменти для цього пізнавального процесу. Якщо раптом у малюка виникла криза, запропонуйте йому відбити свої переживання в творчості", – поділився рекомендаціями психолог Олександр Ейсмонт.

Олександр Ейсмонт про дітей-інтровертів: як знайти до них підхід і потоваришувати.Олександр Ейсмонт про дітей-інтровертів: як знайти до них підхід і потоваришувати.

Належно оцінюйте. Може, дитина-інтроверт і не вирізняється яскравістю власних проявів, однак саме завдяки зосередженості та скромності частіше досягає високих результатів. Головне – не намагайтеся зробити з неї "зірку" через її інакшість. Психолог Олександр Ейсмонт стверджує, що таким малюкам часто зовсім не потрібні надмірна увага і почесті – їм достатньо визнання тих, кому вони довіряють.

"У батьків інтровертів може виникнути помилкова думка, що досягнення скромної і небагатослівної дитини необов'язково яскраво відзначати. Ні, дорогі мої, оцінювати маленькі перемоги вашого малюка надзвичайно важливо, інакше ви ризикуєте виростити людину з комплексом неповноцінності", – говорить Олександр Ейсмонт.

Поважайте особисті кордони. Навіть якщо ви ще нещодавно сповивали свою дитину і витирали його милі слинки, як тільки в ньому з'являється Особистість (приблизно в три роки), зокрема інтровертні риси, слід задуматися про особистий простір. Ви, напевно, помічали, як нині деякі діти мимоволі стали аксесуарами батьків у боротьбі за перегляди, лайки, коментарі або просто увагу суспільства. Звичайно, серед їхніх нащадків дехто пірнає у безодню лестощів і пафосу і відчуває себе як риба у воді, каже Олександр Ейсмонт, проте є й інші – інтроверти, яким життя напоказ зовсім не до душі. Таким дітям гаяти час на самоті набагато комфортніше. І ви повинні це поважати.

"Батькам дітей-інтровертів важливо дати зрозуміти своїй дитині, що втомлюватися від інших людей – цілком нормально. Крім того, якщо у вашого скромняги вже сформувалися, нехай і дитячі, але особисті кордони, їх потрібно уважно і ретельно дотримуватися. Достатньо просто щиро включатися в процес спілкування зі своїм маленьким інопланетянином, і тоді його правила стануть для вас звичкою", – стверджує Олександр Ейсмонт.

Висновки

Якщо у вашому житті з'явилася дитина-інтроверт, готуйтеся до незабутньої подорожі до світу  вигадливих деталей, тонкого розуміння побуту та духовного збагачення. Маленький геній, за дитячим поглядом якого криється гігантська парадигма життя, нехай поки що  й дитяча, навчить вас простих радощів буття. А рекомендації, якими поділився психолог Олександр Ейсмонт, допоможуть вам краще зрозуміти, як із такою дитиною взаємодіяти.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах