Віскі – міцний напій зі світовою популярністю, який роблять в самих різних країнах. Його п'ють нерозбавленим і в коктейлях, на шумних вечірках або в якості диджестива. Але для багатьох українців досі цей напій залишається чимось екзотичним. А тому дуже часто виникає питання, як обрати віскі новачкові. Давайте про це поговоримо.
Напій класифікують таким чином:
Допоможіть журналістам Vgorode.ua виконувати свою роботу. Підтримайте фінансово >>> ❤Поціновувачі здатні за смаком і ароматом віскі визначити регіон його виробництва. Для новачків ми зібрали коротку інформацію, яка допоможе обрати напій, що найбільш відповідає вашим смакам.
Ця країна разом з Ірландією претендує на звання батьківщини віскі. Тут дуже багато винокурень і величезний вибір різновидів цього напою. Для виготовлення віскі тут використовують ячмінний солод, дріжджі і джерельну воду. Після перегонки напій витримують у бочках з-під бурбона або хереса не менше 3 років.
Новачкам краще всього починати знайомитися з напоєм з добре витриманих сортів від відомих у всьому світі лідерів – Johnnie Walker, Glenfiddich, Ballantine's і так далі.
Друга (чи на думку самих ірландців перша) батьківщина віскі. Тут напій також робиться на основі ячменю. Але на відміну від Шотландії, де обходяться подвійною дистиляцією, ірландці практикують потрійну, а в перегінному кубі одночасно з солодом знаходиться не солоджений ячмінь.
Напій з Ірландії має дуже м'який смак. Серед кращих брендів – Jameson, Bushmills, Tullamore Dew та ін.
Правильно говорити, що тут роблять не віскі, а бурбон. Основний інгредієнт напою – кукурудза, яка і надає йому оригінальний аромат і м'який смак.
В Канаду технологію виробництва віскі завезли з Шотландії. Пізніше із США прийшли рецепти кукурудзяного бурбона. Сьогодні в Канаді роблять віскі на основі ячменю, кукурудзи, пшениці і іржі. Усі напої є блендами. Причому, у складі можуть бути присутніми в невеликих кількостях також інші міцні алкогольні напої, наприклад, ром або горілка.
Рекомендуємо спробувати Crown Royal, Canadian Club або Seven Letters.
У країні Вранішнього Сонця віскі роблять шотландським методом з високоякісної сировини. Винокурень в країні небагато, тому на експорт йде обмежена кількість пляшок.
Японський віскі – не найдешевший варіант, а пробувати його має сенс знавцям, які здатні оцінити відтінки смаку і аромату цього напою.
І, наостанок, декілька порад по вибору напою в магазині. Для знайомства купуйте віскі з витримкою не менше 5 років, інакше ви навряд чи оціните особливості смаку і аромату. Екзотику краще залишити на потім, розпочинайте з добре відомих брендів. Обов'язково переконайтеся, що ви купуєте оригінальний напій. А краще всього, вирушайте за покупками в спеціалізовані магазини.
Наприклад, в інтернет-магазині Vintage ви зможете вибрати віскі з різних країн, оригінальність якого підтверджується відповідними документами і сертифікатами. А якщо у вас виникнуть питання і складнощі з вибором, професійний сомельє допоможе підібрати оптимальне рішення.