Як обирати віскі

Как выбрать виски? - фото

Как выбрать виски? - фото

Події
13 липня 2021 17:42

Віскі – міцний напій зі світовою популярністю, який роблять в самих різних країнах. Його п'ють нерозбавленим і в коктейлях, на шумних вечірках або в якості диджестива. Але для багатьох українців досі цей напій залишається чимось екзотичним. А тому дуже часто виникає питання, як обрати віскі новачкові. Давайте про це поговоримо.

Як обирати віскі фото 1Як обирати віскі фото 1

Види віскі

Напій класифікують таким чином:

  • Односолодовий – напій створений на одній винокурні з бочок одного року дозрівання.
  • Солодовий – тут можуть змішуватися солодові сорти віскі з різних винокурень.
  • Зерновий – віскі, який робиться на основі пшениці або іржі, в чистому вигляді зазвичай не продається.
  • Бленд (купажований) – суміш різних сортів віскі, солодових і зернових, з різних винокурень.

Регіон і смак віскі

Поціновувачі здатні за смаком і ароматом віскі визначити регіон його виробництва. Для новачків ми зібрали коротку інформацію, яка допоможе обрати напій, що найбільш відповідає вашим смакам.

Шотландія

Ця країна разом з Ірландією претендує на звання батьківщини віскі. Тут дуже багато винокурень і величезний вибір різновидів цього напою. Для виготовлення віскі тут використовують ячмінний солод, дріжджі і джерельну воду. Після перегонки напій витримують у бочках з-під бурбона або хереса не менше 3 років.

Новачкам краще всього починати знайомитися з напоєм з добре витриманих сортів від відомих у всьому світі лідерів – Johnnie Walker, Glenfiddich, Ballantine's і так далі.

Як обирати віскі фото 2 1Як обирати віскі фото 2

Ірландія

Друга (чи на думку самих ірландців перша) батьківщина віскі. Тут напій також робиться на основі ячменю. Але на відміну від Шотландії, де обходяться подвійною дистиляцією, ірландці практикують потрійну, а в перегінному кубі одночасно з солодом знаходиться не солоджений ячмінь.

Напій з Ірландії має дуже м'який смак. Серед кращих брендів – Jameson, Bushmills, Tullamore Dew та ін.

США

Правильно говорити, що тут роблять не віскі, а бурбон. Основний інгредієнт напою – кукурудза, яка і надає йому оригінальний аромат і м'який смак.

Як обирати віскі фото 3 2Як обирати віскі фото 3

Канада

В Канаду технологію виробництва віскі завезли з Шотландії. Пізніше із США прийшли рецепти кукурудзяного бурбона. Сьогодні в Канаді роблять віскі на основі ячменю, кукурудзи, пшениці і іржі. Усі напої є блендами. Причому, у складі можуть бути присутніми в невеликих кількостях також інші міцні алкогольні напої, наприклад, ром або горілка.

Рекомендуємо спробувати Crown Royal, Canadian Club або Seven Letters.

Японія

У країні Вранішнього Сонця віскі роблять шотландським методом з високоякісної сировини. Винокурень в країні небагато, тому на експорт йде обмежена кількість пляшок.

Японський віскі – не найдешевший варіант, а пробувати його має сенс знавцям, які здатні оцінити відтінки смаку і аромату цього напою.

Обираємо з розумом

І, наостанок, декілька порад по вибору напою в магазині. Для знайомства купуйте віскі з витримкою не менше 5 років, інакше ви навряд чи оціните особливості смаку і аромату. Екзотику краще залишити на потім, розпочинайте з добре відомих брендів. Обов'язково переконайтеся, що ви купуєте оригінальний напій. А краще всього, вирушайте за покупками в спеціалізовані магазини.

Наприклад, в інтернет-магазині Vintage ви зможете вибрати віскі з різних країн, оригінальність якого підтверджується відповідними документами і сертифікатами. А якщо у вас виникнуть питання і складнощі з вибором, професійний сомельє допоможе підібрати оптимальне рішення.

Як обирати віскі фото 4 3Як обирати віскі фото 4
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах