Стрітення Господнє 2022: що за свято і як його відзначати

Стрітення Господнє 2022 року: що за свято і як його відзначати.

Стрітення Господнє 2022 року: що за свято і як його відзначати. Фото: bigmir.net

Події
15 лютого 2022 14:43

Щороку 15 лютого православні відзначають Стрітення Господнє або Принесення до Храму. Католицька церква святкує Стрітення на два тижні раніше, 2 лютого. За церковними поняттями, Стрітення Господнє символізує зустріч Старого Завіту та Нового Завіту. А у народі це велике свято вважають часом, коли зустрічається зима та весна.

Vgorode вирішив нагадати історію свята, традиції святкування та прикмети цього дня. Дізнайтеся, що не можна робити на Стрітення, як правильно підготуватися до свята.

Стрітення Господнє: історія свята

Згідно з євангеліями, на сороковий день після народження Ісуса Христа, Марія разом з Йосипом принесли свого сина до Єрусалимського храму, щоб показати його Богу. Там Святе Сімейство зустрів Симеон Богоприємник. Раніше він перекладав з єврейської грецькою мовою книгу Ісаї, в якій говорилося про народження Господа. Побачивши в храмі сім'ю та маленького Ісуса, старець підійшов до них, взяв немовля на руки і, прославляючи Господа, сказав, що він переконався у пророцтві Ісаї. Симеон благословив Марію та Йосипа, після чого сказав Діві, що її син стане причиною падіння та повстання багатьох людей в Ізраїлі. Більше того, святий зазначив, що її дитина стане натхненником ізраїльського народу. Після цього Богоприємник упав мертвим.

До Марії, Йосипа та сорокаденного немовляти Ісуса підійшла Ганна Пророчниця, яка служила у храмі. 84-річна єврейська жінка також почала славити маленького Христа. Крім того, вона пішла Єрусалимом і почала прославляти Ісуса. Саме завдяки цьому Ганна і стала відомою у християнській церкві. Більше того, про неї завжди згадують, коли говорять про Стрітення Господнє.

Церковники стали асоціювати Симеона зі Старим (Завітом) Завітом, яке смерть вважати початком нового періоду - Нового Завіту. Стрітення символізує зустріч двох епох.

Стрітення Господнє 2022Стрітення Господнє 2022

Раніше Стрітення відзначали як частину циклу свят Богоявлення, цей день цей цикл завершувався. Однак у п'ятому столітті Римська церква вирішила зробити Стрітення відокремленим святом, оскільки вважала зустріч Господа з людством в особі Симеона досить значущою подією.

Що можна робити в Стрітення

Цього дня під час церковної служби заведено освячувати церковні свічки, які потім зберігають весь рік удома. Зайшовши після храму до будинку, першу освячену свічку одразу ж запалюють і дають прогоріти. Потім стрітенські свічки можна запалювати перед іконою під час грози, щоб захистити будинок від удару блискавки. Запалена стрітенська свічка повинна допомогти при важких пологах або відході людини у інший світ.

Крім цього 15 лютого з бурульок збирають талу воду та кроплять нею житло. Вважається, що такий ритуал стане оберегом від поганого ока.

На Стрітення люди моляться Матері Божій та Ісусу Христу за здоров'я та благополуччя для себе та своєї сім'ї. Також у цей день можна приходити до храму, щоб сповідатися та прийняти причастя.

Власники цього дня печуть млинці, які символізують Сонце, тим самим закликаючи весну. Згодувати стрітенський млинець у давнину треба було і худобі, можна замінити іншими ласощами круглої форми, наприклад, сушінням. Люди вірили, що такий ритуал забезпечить тваринам здоров'я.

Стрітення – треба святкувати весело. Адже кілька століть тому говорили, що “На Радість Господь відповість радістю, і сум буде помічений їм”.

Що не можна робити на Стрітення

На Стрітення, як і інші великі церковні свята, не можна працювати по дому: прати прибирати, шити. також заборонено важку фізичну працю.

У цей день також не рекомендується переїжджати та їхати далеко від дому.

На Стрітення категорично не можна лаятися та сваритися. Також у цей день потрібно відмовитись від ворожінь та інших магічних ритуалів.

Прикмети на Стрітення Господнє

Стрітення Господнє 2022Стрітення Господнє 2022
  • На Стрітення кожен господар ретельно спостерігав за погодою, оскільки у цей день зустрічаються зима з літом. У давнину вважали, що "як капає з дахів, так капатиме і з вуликів", а відлига на Стрітення означала холод і пізню весну.
  • Також про нешвидкий прихід весни говорило зоряне небо в ніч проти 15 лютого. Але якщо цієї ночі багато зірок на небі, то варто очікувати великого врожаю фруктів.
  • Вранці на Стрітення пішов сніг – чекайте на хороший урожай ранніх зернових. А от якщо сніг пішов увечері, то зернові культури зійдуть із запізненням. Сніг на Стрітення – значить весна запізниться, а ще буде холодною та дощовою.
  • Сонячна погода 15 лютого говорить про те, що настане весна та буде тепло.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах