Військовий призов в Україні у 2022 році: хто в цьому році може не йти до армії

Військовий призов в Україні у 2022 році: хто в цьому році може не йти до армії.

Військовий призов в Україні у 2022 році: хто в цьому році може не йти до армії. Фото: "24 канал"

Події
11 лютого 2022 18:02

Президент України Володимир Зеленський затвердив терміни призовів на військову службу на 2022 рік. Так, у цьому році буде проходити два військових призова - з квітня до червня та з жовтня до грудня. Громадян, які призвані на строкову військову службу не будуть відправляти в зону Операції об'єднаних сил. Деякі категорії громадян зможуть отримати відстрочку від призову.

Vgorode вирішив розповісти, кого будуть призивати до лав військових, а хто в цьому році ще не піде до армії.

Військовий призов в Україні у 2022

У грудні Володимир Зеленський підписав указ № 687/2021, який визначає терміни та порядок проведення щорічних чергових призовів громадян України на строкову військову службу, а також звільнення в запас у 2022 році.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті Офісу Президента, перший призов на строкову військову службу буде проходити в Україні з квітня до червня, а другий - з жовтня до грудня. У ці ж строки громадяни, які відслужили встановлені строки військової служби, можуть перейти в запас.

Важливо зазначити, що указ не передбачає, що призвані до строкової військової служби будуть залучатися до виконання бойових завдань в зоні проведення ООС. Вони будуть служити на місцях, насамперед їх залучатимуть до комплекту, пов’язаного із забезпеченням життєдіяльності військових частин у пунктах постійної дислокації.

Кого не призиватимуть до строкової служби

Відповідно до указу, деякі громадяни призивного віку не будуть призиватися до строкової служби. Це стосується тих громадян України, які навчаються:

  • у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти на денній формі навчання;
  • у закладах фахової передвищої освіти на денній формі навчання;
  • у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти, зокрема під час здобуття наступного ступеня освіти;
  • у закладах середньої або вищої духовної освіти;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Відстрочку від призову можуть отримати і ті громадяни, які навчаються у військових вузах і проходять там  навчання за програмою підготовки офіцерів запасу. Також цього року не будуть призивати громадян, які не можуть служити за сімейними обставинами, за станом здоров’я або вже працюють.

Нагадаємо, раніше ми писали, що з 1 січня 2024 року Україна відмовиться від війскового призову та замінить його інтенсивною військовою підготовкою, яка буде тривати 3-4 місяці. За цей час молоді хлопці отримають базові військові навички.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах