У МОЗ розвіяли чергові міфи про вакцинацію

У МОЗ України розвіяли чергові міфи про вакцинацію.

У МОЗ України розвіяли чергові міфи про вакцинацію. Фото: Vgorode

Події
18 лютого 2022 15:53

У черговому дайджесті спростування медичних міфів "Чистий мозок" МОЗ опублікувало ще п'ять фейків, які вже активно обговорюються в інтернеті.

Багато непідтвердженої інформації можна знайти у соцмережах. Ці антинаукові твердження заперечують у Міністерстві охорони здоров'я.

Попередні викриття можна почитати тут .

1. У всіх вагітних, вакцинованих від Covid-19, відбувся викидень

Поширюється дезінформація про "приховані дані" випробувань вакцини Pfizer, що показують, що у всіх вагітних жінок стався викидень. При цьому посилаються на звіт "Сукупний аналіз повідомлень про небажані явища після отримання дозволу".

Насправді, у документі Pfizer-BioNTech, який компанія подала для реєстрації вакцини, розглядаються лише деякі несприятливі повідомлення після вакцинації. Описані випадки не показують причинно-наслідкового зв'язку між викиднями та вакцинацією. Немає доказів того, що всі вагітності жінок, які отримали щеплення, закінчилися смертю плода. 238 вагітностей, аналізованих у документі, тривали на момент написання статті, і автори ще не мали даних про результат вагітності.

Більше інформації за посиланням .

2. Вакцинація під час пандемії провокує мутацію вірусу до більш заразних варіантів

З'являються публікації, де стверджується, що "найчастіше заразу розносять" саме вакциновані і після кількох мутацій вірусу люди втрачають імунітет до нього. Такі заяви належать бельгійському ветеринарові та вірусологу Геерту Вандену Босше, популярному серед антивакцинаторів.

Виявилося, що наукові дані не підтверджують тез бельгійця. Навпаки, дослідження показують, що вакцинація Covid-19 знижує передачу інфекції та частково захищає від нових варіантів коронавірусу. Згідно з інформацією експертів Health Desk, жодна з вакцин, що є, не є причиною появи більш небезпечних варіантів Covid-19.

Більше інформації за посиланням .

3. Канада скасувала всі пов'язані з Covid-19 обмеження

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що у відповідь на протести руху "дальнобійників" Канада з 28 лютого скасовує всі обмеження, пов'язані з Covid-19.

У МОЗ стверджують, що такі твердження не відповідають реальності. Деякі канадські провінції справді пом'якшують жорсткі обмеження. Однак це пов'язано зі спадом захворюваності у країні, де близько 80% населення вакциновано. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо підкреслив, що Канада все ще перебуває в розпалі пандемії і обмеження діятимуть доти, доки ситуація не стане більш контрольованою.

Більше інформації за посиланням .

4. FDA визнали, що вакцина Pfizer проти Covid-19 є небезпечною

Поширюється інформація про те, що в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) визнали: серцеві напади після прийому Pfizer відбуваються у 71 раз частіше, ніж від інших вакцин. На віртуальному засіданні FDA нібито говорилося, що "їхні вакцини вбивають двох людей на кожне врятоване життя".

Подібна заява була зроблена незалежним спікером, не пов'язаним із FDA. Його висновки ґрунтуються на даних системи звітності про побічні ефекти вакцини VAERS. Однак ці звіти не свідчать про причинно-наслідковий зв'язок між вакциною та побічними ефектами, а лише показують тимчасовий зв'язок.

Більше інформації за посиланням .

5. Щеплення призвело до смерті дитини

Дезінформатори як доказ наводять відео, на якому чоловік плаче біля нерухомого тіла дитини. Додаткову інформацію про те, яке щеплення було зроблено дитині, коли і де саме це сталося, користувачі не повідомляють.​

Виявилося, що поширюється відеопідробка. На кадрах зображено дівчинку, яка загинула 20 жовтня 2021 року в результаті артилерійського обстрілу в сирійському місті Аріха.

Більше інформації за посиланням .

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах