На 91-му році життя помер український публіцист Іван Дзюба

На 91-му році життя помер український публіцист Іван Дзюба.

На 91-му році життя помер український публіцист Іван Дзюба. Фото: radiosvoboda.org

Події
22 лютого 2022 11:42

Сьогодні вночі, 22 лютого, уві сні помер відомий літературознавець та дисидент, Герой України, автор десятків публікацій та книг Іван Дзюба. Йому було 90 років, він мав проблеми зі здоров'ям, але продовжував працювати.

Про те, що серце публіциста перестало битися, повідомив літературознавець, політичний та громадський діяч Микола Жулинський у коментарі виданню "Радіо Свобода".

Хоч Іван Дзюба останніми роками й хворів, але це не заважало йому працювати, стежити за літературним процесом та суспільно-політичним життям.

Де і коли відбудеться прощання з літературознавцем - наразі не повідомляють.

Жулинський зазначив, що Іван Дзюба - це один із лідерів національного, духовного відродження другої половини ХХ та початку ХХІ століть, а також це інтелектуальний провідник та представник українського шістдесятництва.

Іван Дзюба народився 26 липня 1931 року в селі Миколаївка на Донеччині. Він був дисидентом радянських часів, свого часу йому забороняли друкувати видання і навіть був засуджений до п'яти років ув'язнення та п'яти років посилання за свою відому працю "Інтернаціоналізм чи русифікація" у 1973 році, але був "полюбований". Івана Дзюбу визнано Героєм України. Окрім цього публіцист був академіком НАН України та обіймав посаду міністра культури та голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Творчість Івана Дзюби залишилася в десятках книг, зокрема, про Тараса Шевченка, дослідження про культуру та політику. Серед останніх робіт - книга "Чорний романтик: Сергій Жадан".

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що 20 лютого через ускладнення після коронавірусу на 62-му році життя помер олімпійський чемпіон з плавання Олександр Сидоренко, який у 1978 році встановив світовий рекорд на дистанції 200 метрів комплексним плаванням.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах