У ВР з'явився законопроект про воєнний стан на Донбасі та закриття кордонів

У ВР з'явився законопроект про воєнний стан на Донбасі та закриття кордонів.

У ВР з'явився законопроект про воєнний стан на Донбасі та закриття кордонів. Фото: sq.com.ua

Події
23 лютого 2022 11:30

22 лютого Верховна Рада України внесла проєкт постанови про оголошення військового стану на території Донецької та Луганської областей, про закриття кордонів з Росією та Республікою Білорусь, а також про припинення транспортного сполучення з РФ.

Законопроєкт №7095 з’явився на сайті Верховної Ради.

У тексті, поданому на розгляд, зазначено, що таке звернення до президента пов'язане з визнанням Росією так званих Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки та вторгненням військових сил РФ на територію України. Так, висловлюючи суверенну волю народу та усвідомлюючи відповідальність за ситуацію в Україні, Верховна Рада як єдиний загальнодержавний представницький орган в Україні просить:

  • внести до Верховної Ради України подання про оголошення військового стану на території Донецької та Луганської областей;
  • вжити заходів реагування щодо припинення транспортного сполучення Російською Федерацією та закриття державного кордону з Республікою Білорусь та Російською Федерацією.

Зазначається, що ініціатор законопроєкту – позафракційна депутат Оксана Савчук. Його подали на розгляд Комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Що означає військовий стан на території Донецької та Луганської областей?

Військовий стан - це особливий правовий режим, який може бути запроваджений у разі збройної агресії чи загрози нападу. Також підставами для запровадження може стати небезпека державної незалежності України та її територіальної цілісності.

Під час дії воєнного стану можуть бути обмежені права та свободи громадян та бізнесу.

В умовах воєнного стану на територіях, де воно діє, можуть запроваджувати трудову повинность для окремих категорій працездатних осіб від 16 років, які не залучені до роботи у сфері забезпечення життєдіяльності населення, оборонної сфери та не закріплені за різними установами та підприємствами. Однак це не стосується малолітніх дітей віком до 16 років, жінок, які мають дітей віком до трьох років, та вагітних жінок.

Військове командування також може встановлювати деякі обмеження, наприклад:

  • вводити комендантську годину;
  • встановлювати особливий режим в'їзду та виїзду, обмежувати свободу пересування всіх громадян,
  • включаючи іноземців, а також рух транспортних засобів;
  • перевіряти документи в осіб, а за необхідності проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян;
  • встановлювати заборону або обмеження щодо вибору місця перебування або проживання осіб;
  • забороняти торгівлю алкогольними напоями та речовинами, що виробляються на спиртовій основі, а також зброєю, сильнодіючими хімічними та отруйними речовинами;
  • вводити за необхідності забезпечення населення основними продовольчими та непродовольчими товарами;
  • проводити евакуацію населення, якщо виникає загроза життю чи здоров'ю людей, а також матеріальні та культурні цінності, якщо виникає загроза їх пошкодження чи знищення;
  • забороняти проведення зборів, мітингів та демонстрацій;
  • регулювати роботу електронних комунікаційних мереж та послуг, видавництв, телеорганізацій та телерадіоцентрів, установ культури та навіть передачу інформації через інтернет.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що дії російської влади щодо визнання незалежності "ЛНР" та "ДНР" в Україні вважають неправомірними, тому Володимир Зеленський заявив, що розглядатиме запит про розірвання дипломатичних відносин з Росією. За словами президента, рішенням щодо "ЛДНР" Росія створює юридичні підстави для подальшої агресії проти України. Зеленський додав, що Україна розуміє всі ризики та закликає сусідню Росію до переговорів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах