Росія скидає на Україну заборонені касетні бомби - ООН

Росія скидає на Україну заборонені касетні бомби - фото: ru.wikipedia.org

Росія скидає на Україну заборонені касетні бомби - фото: ru.wikipedia.org

Події
12 березня 2022 06:45

В ООН зафіксували кілька випадків застосування заборонених касетних боєприпасів російськими військами в Україні під час воєнних дій.

Зазначимо, що касетні авіабомби та артилерійські снаряди складаються з заряду, що виштовхується, і сотень вибухонебезпечних малих бойових елементів, які розкидаються по великій території. Через потенційно велику зону ураження касетні снаряди заборонені в ряді країн, які підписали Конвенцію з касетних боєприпасів.

Більше актуальних новин на нашому Telegram-каналі.

Представники ООН навели кілька прикладів експлуатації касетних бомб Росією в Україні. 24 лютого 2022 року такий боєприпас широкої дії потрапив до Центральної міської лікарні у Вугледарі Донецької області. Того дня загинули чотири мирні жителі та 10 людей отримали поранення. Обстріли касетними бомбами були й у кількох районах Харкова, де загинуло дев'ятеро людей та постраждали 37 мешканців.

Крім перелічених вище випадків, 11 березня Росія знову скинула касетний снаряд на Миколаїв. Уламок касетної авіабомби потрапив у квартиру однієї з багатоповерхівок. Обійшлося без постраждалих.

Уламок касетного снаряда потрапив до квартири в Миколаєві - фото: t.me/energoatom_uaУламок касетного снаряда потрапив до квартири в Миколаєві - фото: t.me/energoatom_ua

Застосування касетних боєприпасів у населених пунктах суперечить принципам міжнародного гуманітарного права. Також порушенням міжнародного права є завдання ударів по цивільних особах та об'єктах, а жертви серед цивільного населення в Україні зростають щодня. В ООН нагадують Росії, що ці дії можуть прирівняти до військових злочинів.

Крім того, в ООН продовжують отримувати повідомлення, що російські війська затримують українців під час мирних акцій протесту, коли активісти висловлюють свою незгоду з російським вторгненням. Не виключається, що затриманим загрожують тортури чи інші види жорстокого поводження, тому ООН вимагає негайно звільнити людей. Окремі випадки таких арештів зафіксовано у східній частині України.

Раніше Vgorode писав, що Росія знову займається ядерним тероризмом в Україні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах