Окупанти заявили, що Запорізька АЕС належить Росії

Окупанти заявили, що Запорізька АЕС належить Росії - фото: "Слово і діло"

Окупанти заявили, що Запорізька АЕС належить Росії - фото: "Слово і діло"

Події
12 березня 2022 04:15

Російські окупанти, які захопили Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, оголосили об'єкт власністю "Росатому". Російський державний холдинг бере участь у рейдерстві.

Відомо, що солдати РФ фактично використовують Запорізьку АЕС як свою військову базу та повністю контролюють ситуацію на території. Вони зібрали персонал і заявили, що росіяни зайшли сюди надовго і тепер ЗАЕС: належить Росії, більше не належить до України і має працювати відповідно до указів "Росатому". Про це заявив виконувач обов'язків голови "Енергоатому" Петро Котін в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

Більше актуальних новин на нашому Telegram-каналі.

Крім того, Котін додав, що мета росіян захопити всі чотири діючі атомні електростанції в Україні.

Станом на 11 березня ситуація на ЗАЕС не дуже змінилася після захоплення російськими військовими. Там знаходяться окупанти, а українські фахівці працюють у тяжких умовах під дулами зброї.

На станції знаходяться близько 50 одиниць бойової російської техніки загарбників та близько 500 російських солдатів. Співробітникам станції окупанти кажуть, що вони можуть йти куди хочуть, але українці розуміють, що якщо підуть – може статися ядерна катастрофа, то вони залишаються на робочих місцях.

"Росіяни думають, що це так легко перевести весь цей об'єкт, 11 тисяч людей під "Росатом". "Росатом" немає стільки фахівців, щоб сюди їхати – це по-перше.

По-друге, якщо вони приїдуть сюди, то їм буде дуже некомфортно. Це не та ситуація, що хтось їм буде радий. І цей персонал тут не працюватиме.

По-третє, завжди для "Росатому" Україна була кузнею кадрів. Ми приблизно два роки працюємо в "Енергоатомі", щоб зупинити цю тенденцію. Вони всі просто думали, що так легко заїдуть на своїх танках і захоплять наші атомні станції – це неможливо", - говорить Котін.

Щодо інформації про мінування Каховського водосховища поблизу Запорізької АЕС – вона не перевірена на 100%. Інформація надходить від українських працівників на станції, які бачать дії окупантів та слухають їх переговори між собою.

Виконувач обов'язків голови "Енергоатому" також додав, що Чорнобильська атомна електростанція – це історична назва та історичний об'єкт, а, за фактом, вона не є атомною станцією, оскільки там немає палива. ЧАЕС зупинили у 2001 році.

Вночі 12 березня МАГАТЕ повідомило, що передача даних від систем моніторингу на Запорізькій АЕС знову працює, а на ЧАЕС - все ще ні. До того ж спостерігаються періодичні збої передачі даних з Южно-Української АЕС.

twitter.com/iaeaorgtwitter.com/iaeaorg

Раніше Vgorode писав, що російські окупанти готують теракт на Чорнобильській АЕС і Росія знову займається ядерним тероризмом в Україні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах