Білорусь порушила кримінальну справу на Олексія Арестовича

Білорусь порушила кримінальну справу на Олексія Арестовича - фото: instagram.com/alexey.arestovich/

Білорусь порушила кримінальну справу на Олексія Арестовича - фото: instagram.com/alexey.arestovich/

Події
18 березня 2022 01:02

Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу на радника Офісу Президента України Олексія Арестовича.

Відомо, що подібне рішення засноване на нещодавньому відеозверненні Арестовича від 17 березня, в якому він нібито закликає публічно "до скоєння актів тероризму та диверсій на об'єктах Білоруської залізниці", а це, в свою чергу, нібито завдасть шкоди їх національній безпеці. Про це йдеться у телеграмі Генпрокуратури Білорусі.

Більше актуальних новин читайте на нашому Telegram-каналі.

У тому відео, на яке посилаються у кримінальній справі, Олексій Арестович пропонував влаштувати тотальну рейкову війну противнику на окупованих територіях та зірвати постачання супротивника залізницями будь-яким способом. Насамперед його заклик стосувався напрямків: Крим – Мелітополь, Крим – Херсон, Валуйки – Куп'янськ, Гомель – Київ (загальний напрямок), Брянськ – Київ (загальний напрямок).

Арестович припустив, що військове постачання можливе з Білорусі, а там є приклади вдалої рейкової війни. Він додав:

- Брати білоруси, якщо ви проти цієї війни, то зробіть те, що у вас завжди виходило найкраще - партизанську рейкову війну і в самій Білорусі, наголошую, тільки на шляхах перекидання російських військ. А псувати залізницю у всій Білорусі, це, напевно, все-таки не потрібно.

На порушення кримінальної справи з боку Білорусі відреагував і сам Арестович. У себе в соцмережах він написав, що представники білоруського режиму навіть справу кваліфікувати не можуть, як слід.

Арестович також зазначив, що його заклики є абсолютно законними з погляду міжнародного права, оскільки Білорусь бере участь у російській військовій агресії проти України, а за кваліфікацією Міжнародного суду ООН Росія займається геноцидом українського народу.

"Я сказав - "тільки ті шляхи, якими рухаються російські війська". І прямо додав - не чіпайте решту. Це заклик до акту війни, а не до тероризму... Ви там, подумайте, великі юристи "генпрокуратури Білорусі". Над кваліфікаціями. Над тим - хто кого судитиме. Подумайте, чим путінська авантюра закінчиться особисто для вас, після того, як Путін остаточно програє. І для режиму, який ви взялися представляти, гвалтуючи власний народ", - пише радник ВП.

Раніше Vgorode писав, що Президента України Володимира Зеленського хочуть номінувати на Нобелівську премію миру.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах