Як українці можуть захистити свої облікові записи в мережі від злому

Як українці можуть захистити свої облікові записи в мережі від злому.

Як українці можуть захистити свої облікові записи в мережі від злому. Фото: unsplash.com

Події
18 березня 2022 15:18

Наш ворог не досяг жодної мети на землі, тому активно продовжує воювати на інформаційному фронті. Крім великої кількості фейків, спецслужби росії вже майже два місяці атакують сайти українського уряду. Не виключено, що хакери захочуть зламувати й особисті облікові записи громадян. Vgorode публікує вам кілька порад, як захистити свої сторінки в соціальних мережах і месенджерах, щоб не стати жертвою кібератаки Росії.

Поради щодо кібербезпеки дала Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Кіберзахист має бути не лише на рівні держави, це обов'язок кожного з нас.

7 важливих правил кібергігієни:

  1. Замініть паролі в соцмережах, банківських облікових записах і на всіх сайтах, де може бути ваша персональна інформація. Використовуйте складні паролі, що складаються з літер та символів не менше ніж на 10 символів.
  2. Налаштуйте двоетапну перевірку при вході до вашого облікового запису. Якщо така перевірка буде підключена, то при спробі злому облікового запису вам прийде SMS-повідомлення з проханням підтвердити вхід.
  3. Встановіть антивірус на пристрої. Їх дуже багато як для смартфонів, так і для комп'ютера. Антивіруси є платні та безкоштовні. За допомогою них ви також зможете убезпечити пристрій та обліковий запис від шкідливого впливу. Системно перевіряйте пристрій на наявність загроз, які можуть зашкодити вашим даним.
  4. Зробіть резервні копії важливих документів на флеш-картах або захищених хмарних сховищах. Злочинці часто шифрують дані на зламані пристрої без відновлення.
  5. Використовуйте легальне програмне забезпечення. Віруси, які розповсюджує росія, зараз часто розповсюджуються через піратське програмне забезпечення.
  6. Оновіть програми у своєму смартфоні та програмне забезпечення на комп'ютері. Чим новіша версія, тим краще протоколи безпеки в додатках та ПЗ.
  7. І найголовніше! Всі вже знають, що росія постійно розповсюджує фейки, причому роблять це як у вигляді тексту, так і аудіовізульних матеріалів, які зазвичай відрізняються від оригіналу низькою якістю. Не варто вірити повідомленням, які оприлюднюють росЗМІ від імені наших чиновників. Особливо багато фейків зараз у соцмережах. Їхня мета – не лише посіяти паніку, а й дестабілізувати ситуацію в нашій країні.

Кожен захищає Україну як може. Отже, якщо ви не тримаєте в руках зброю або не є волонтером, то ваше основне завдання у цій війні – вести боротьбу на інформаційному фронті та не піддаватися провокаціям ворога. Усі разом ми зможемо перемогти зло!

Нагадаємо, що раніше Vgorode писав, що команда волонтерів створила платформу "ВзаємоДія", на якій є багато корисної інформації на час війни. Зокрема, там можна знайти поради про те, як долучитися до інформаційної підтримки України, як розпізнати фейки, а також список достовірних джерел інформації та постери для поширення в соцмережах.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах