Літак "Мрія" потрапив під обстріли, бо завод "Антонов" не посприяв його порятунку

Літак "Мрія" потрапив під обстріли, бо завод "Антонов" не посприяв його порятунку.

Літак "Мрія" потрапив під обстріли, бо завод "Антонов" не посприяв його порятунку. Фото: пресслужба ДП "Антонов"

Події
19 березня 2022 15:39

Через три тижні після знищення російськими окупантами найбільшого у світі літака Ан-225 "Мрія" стало відомо, що його можна було врятувати від обстрілів ще до початку війни. Проте керівництво заводу "Антонов" нічого для цього не зробило.  

Нагадаємо, літак "Мрія" було знищенно 27 лютого під час ворожого обстрілу аеропорту у Гостомелі. Його  відновлення триватиме довго і коштуватиме понад 3 мільярди доларів. Україна докладе всіх зусиль, щоб ці роботи сплатила держава-агресор. 

Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

Про те, як керівництво заводу могло захистити легендарний літака, розповів колишній капітан "Мрії" Дмитро Антонов у своєму відеозверненні. 

У час, коли росія почала бомбардувати українскі міста, "Мрія" знаходилася в аеропорту Гостомеля, де її мали відремонтувати. 

Західні країни знали про війну раніше, тому ще 26 січня до ДП "Антонов" надійшло звернення від NATO NAMSA. Вони запропонували врятувати найбільший літак і перевезти його та інші судна заводу (літаки Ан-26, Ан-28 та Ан-74) у безпечніше місце - до підприємства Antonov Logistics Salis у німецькому Лейпцигу. Однак керівництво “Антонова” не відповіло на запит партнерів та не ухвалило рішення щодо “Мрії” й інших повітряних суден.

Крім літаків заводу було запропоновано евакуювати весь персонал та екіпаж. Працівники не відмовились і переїхали до Лейпцигу за два тижні до початку війни. У числі евакуюваних були і топменеджери "Антонова". На думку колишнього пілота "Мрії", саме через їх відсутність керівництво не ухвалило рішення про перегін літаків. 

За фактом знищення російськими військовими найпотужнішого українського літака АН-225 «Мрія» правоохоронці розпочали кримінальне провадження. Фігурантами у цій справі виступають, звичайно, загарбники. Їх дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Раніше Vgorode писав, що 5 лютого "Мрія" повернулася до України з Данії. За неофіційними даними, Ан-225 тоді доставив військовий вантаж для українскої армії. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах