Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО

Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО.

Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО. Фото: president.gov.ua

Події
24 березня 2022 14:06

24 березня, через місяць після широкомасштабного вторгнення російських військ на територію України, президент Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО. Він розповів про те, як зараз проходить війна в Україні і на яку допомогу ми очікуємо від Альянсу. Під час свого виступу президент закликав НАТО надати нашій державі військову допомогу в обсягах, які дають змогу українській армії протистояти військовому арсеналу російської федерації.

Володимир Зеленський зазначив, що хоч Україна не входить до числа 30 країн, які перебувають у найпотужнішому об'єднанні світу, ми сильні та захищаємо свою землю та спільні цінності НАТО:

- Таке відчуття, що ми у сірій зоні, між Заходом та росією, але захищаємо всі наші з вами спільні цінності. І ми світлі люди! І захищаємо усі ці цінності вже місяць!

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент України сказав, що українці продовжують залишати свої будинки та страждати від терору, який окупанти принесли з собою. За десятки років росія накопила чималі військові ресурси, живу силу, авіабомби тощо і зараз використовує їх в Україні. При цьому Зеленський зазначив, що наша країна бореться мужньо, але, на жаль, ціною тисячі життів та зруйнованих міст.

За словами президента України, за місяць війни росія випустила по нам понад тисячу різних ракет і зробила сотні авіанальотів. Зеленський нагадав, що він звернувся до Альянсу з проханням закрити небо над Україною ще в перший день, 24 лютого:

- Ми не почули чіткої відповіді. Україна не має потужної протиракетної зброї, має значно менше авіації, ніж росія, тому їхня перевага в небі – це застосування зброї масової поразки. І ви бачите наслідки сьогодні...

Володимир Зеленський заявив представникам НАТО, що Україні потрібна військова допомога без обмежень.
Україна зверталася до Альянсу по літаки, щоб у цій війні не гинуло скільки українців. НАТО має не менше 20 тисяч літаків, але не дав нашій країні жодного. Те саме стосується і танків. Ясної відповіді на прохання про допомогу немає. За словами глави держави, Україна ніколи не хотіла цієї війни та не хоче воювати роками. Ми просто хочемо врятувати наших людей та вижити.

- І я не звинувачую НАТО, я хочу бути зрозумілим. Ви не винні, це не ваші ракети, не ваші бомби руйнують наші міста... Я просто хочу, щоб ви знали: Альянс ще може запобігти смерті українців від російських ударів, від російської окупації, надавши нам всю ту зброю, якої ми потребуємо.

За словами президента України, наша країна отримує допомогу лише від деяких членів-держав НАТО і ми вдячні за це.

Зеленський зазначив, що росія не має наміру зупинятися в Україні, вона хоче піти далі – проти східних членів НАТО, держав Балтії та Польщі. І п'ята стаття Альянсу в такому разі може не спрацювати, як не спрацював Будапештський меморандум.

Підсумовуючи виступ, Володимир Зеленський заявив, що якщо Альянс зможе надати нам один відсоток від усіх ваших літаків та танків, а також системи залпового вогню MLRS, протикорабельну зброю та засоби протиповітряної оборони, то це дасть Україні та світу 100% безпеки.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах