Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за зйомку переміщень ЗСУ

Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за зйомку переміщень ЗСУ.

Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за зйомку переміщень ЗСУ. Фото: politeka.net

Події
24 березня 2022 17:24

На засіданні 24 березня Верховна Рада офіційно ухвалила закон про запровадження кримінальної відповідальності за фото- та відеозйомку переміщень ЗСУ.

З сьогоднішнього дня в Кримінальному кодексі України є стаття 114-2 - "Несанкціоноване розповсюдження інформації про спрямування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну в умовах військового чи надзвичайного стану".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тепер порушників закону каратимуть позбавленням волі. Громадяни, які публікують фото та відео з українською військовою технікою, можуть сісти у в'язницю на строк від трьох до 12 років, залежно від тяжкості злочину.

  • Позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років передбачено за поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україні, в тому числі про її переміщення по території України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі до Генштабу або Міністерства оборони або у офіційні джерела відповідних відомств країн-партнерів.
  • На строк від п'яти до 8 років можуть посадити за поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ або інших військових формувань, по можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі до Генштабу ЗСУ в умовах військового чи надзвичайного стану.
  • Дії, передбачені ч. 1 і 2 статті 114-2, скоєні за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів або з метою надання такої інформації державі-агресору або незаконному збройному формуванню, караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що СБУ затримала блогера, який ще 24 лютого опублікував відео, на якому видно українську техніку під торговим центром у Києві. Опубліковане відео побачили диверсанти, через що ввечері, 20 березня, ТРЦ зазнав ворожого обстрілу. У розмові з СБУ киянин зізнався, що повністю усвідомив свою помилку, вибачився перед усіма, кому завдав біль, а також закликав усіх нічого не знімав і не викладав у мережу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах