Арестович пояснив, чому так важливо вести мирні переговори з росією

Арестович пояснив, чому так важливо вести переговори з росією.

Арестович пояснив, чому так важливо вести переговори з росією. Фото: instagram.com/alexey.arestovich/

Події
31 березня 2022 17:23

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович записав відеозвернення до українців, щоб відповісти на одне з найпопулярніших зараз питань - навіщо вести мирні переговори з росією, яка вторглася на територію України.

Почав він свій відеозвернення зі слів, що через стамбульські переговори, які пройшли у вівторок, 29 березня, між російським та українським народом виявилося набагато більше схожого, ніж уряду здавалося до цього. Схожість це полягала в "тотальній зраді", яку почали шукати користувачі соцмереж.

Чому люди шукають "зраду"?

Арестович пов'язує цей момент із певним станом психіки, коли людина шукає символічну прив'язку, чому можна обуритися.

- Не було б переговорів або був би інший зміст переговорів, ви все одно знайшли б, за що зачепитися. Тому що хочеться боятися, не хочеться вірити. Хочеться вірити в те, що здають (Україну - прим. ред.) і всі жертви були марними, - розповів Олексій.

Він зазначив, що українцям це не потрібно, адже українці - вільні люди, а всі подібні заяви - це "російські архетипи".

Навіщо потрібні переговори?

Далі він перейшов до більш конкретного пояснення, чому переговори про світ потрібні.

- Велика війна, військова агресія та мирна угода - це завжди компроміси між станами. Завжди. Тому що обидві сторони зазнають втрат. І якщо ви думаєте, що ми не несемо, то ви дуже сильно помиляєтеся. Вони практично знищили нашу військову промисловість багато в чому та багато в чому добивають цивільну спеціально. Як я говорив у відео 2019 року, вони зроблять все, щоб нас просадити так, щоб ми стали нікому не цікаві, як зруйнована територія. Ось вони це і роблять, і це робитимуть, - заявив радник голови ВП.

Чого досягає українська сторона?

Але потім він сказав, що переговори у Стамбулі - це відсутність будь-яких компромісів з української сторони. За його словами, за всіма переговорними лініями без винятку Україна покращила свою позицію.

- Це видатна перемога нашої дипломатії. Станом на 23 лютого і навіть до стамбульських переговорів ми були нейтральною державою, без жодних гарантій, двічі обдурені. Гарантій ніяких не було - тепер вони з'являються. Багато країн дали свою згоду дати нам гарантії не в 1994 році, коли ніхто не вірив у жодну війну в Україні, а зараз, після того, як війна сталася. І вони розуміють, що вона може повторитися, проте дають гарантії.

Як реагуватимуть країни-гаранти у разі агресії?

На запитання, як до цього списку країн-гарантів потрапила росія, Арестович відповів, що вона як член Ради безпеки ООН.

- Як працює механізм. Якщо військова агресія проти України, то протягом трьох діб, не 60 діб, як у п'ятій статті НАТО, ці держави мають розпочати екстрені консультації та надати військову, економічну, гуманітарну, політичну допомогу, включаючи закрите небо (яке спеціально промовляється), включаючи постачання зброї, боєприпасів та багато іншого.

При цьому росія не матиме права накласти вето, оскільки воно встановлюватиме більшість голосів. Олексій пояснив, що вето накласти не вийде, оскільки голосуватимуть також США, Великобританія та Польща, а росія навряд чи зможе набрати достатню кількість однодумців.

Що із навчаннями?

Також він наголосив на пункті про військові навчання.

- росія не накладатиме вето на проведення навчань. Вона лише має розуміти, як будь-яка з держав-гарантів, що навчання, які проводяться в Україні, не спрямовані на неї, не мають наступального характеру, наприклад. А турбує її якраз присутність НАТО, що ми з ними змовлятимемося, як на росії напасти.

Також він заперечує можливість, що росія проводитиме навчання в Україні.

Арестович підсумував, що це ідеальний договір, який покращує становище нашої країни в кілька разів так, як це було неможливо уявити до війни.

До того ж він вказав на те, що війна все ще продовжується і паузу робити ніхто не збирається, тому багато що буде вирішено на полі бою.

Раніше Vgorode писав про те, що вдалося вирішити на переговорах, за словами представників української та російської делегацій на брифінгу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах