Будь в курсі: як виглядають міни, які можна знайти у звільнених передмістях Києва

Як виглядають найпоширеніші вибухонебезпечні пристрої.

Як виглядають найпоширеніші вибухонебезпечні пристрої. Фото: unsplash.com

Події
02 квiтня 2022 14:36

Повномасштабна війна змушує нас адаптуватися до нових загроз життя. Однією з таких загроз є наземні міни, боєприпаси, призначені для вибуху від присутності, близькості або впливу мети.

Просимо всіх українців уважно ознайомитись з видами наземних мін та правилами поведінки у разі їх виявлення. Поінформованість допоможе вам уникнути паніки та фатальних наслідків. Поділіться цією інформацією з близькими та обов'язково попередьте дітей.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Де можуть бути міни?

Окупанти встановлюють міни практично скрізь, де велися бої та були спроби захоплення територій: поля, ліси, водоймища, дороги, узбіччя доріг, вулиці, покинуті будинки, дитячі майданчики, адміністративні будівлі та навіть під тілами загиблих.

Що робити у разі виявлення міни чи схожого предмета?

  1. Зберігайте спокій і не торкайтеся його.
  2. Попередьте про підозрілий предмет людей, які знаходяться поряд.
  3. По можливості позначте або відгородіть місцезнаходження пристрою.
  4. Повідомте про знахідку чергові служби МНС та МВС за номерами "101" та "102".
  5. Поруч із підозрілим пристроєм заборонено курити, користуватися запальничками та іншими джерелами відкритого вогню.
  6. Не намагайтеся перемістити вибухонебезпечний предмет або змінити його положення.
  7. Очікуйте представників органів влади та чергових служб на безпечній відстані, не допускаючи до цієї зони сторонніх людей.

Які є види мін?

Державна служба України з надзвичайних ситуацій розробила інформаційну візуалізацію найпоширеніших вибухонебезпечних пристроїв:

Протипіхотна міна "Пелюстка"

Протипіхотна міна Протипіхотна міна

Фугасна протипіхотна міна, що має механізм самоліквідації, спрацьовує під вагою від 5 кг у момент натискання на датчик міни. Має пластмасовий корпус зеленого чи коричневого кольору. Встановлюється в ґрунт засобами дистанційного мінування. Різниця між ПМФ-1 та ПМФ-1С полягає у механізмі самоліквідації в період від 1 до 40 годин (залежить від температури навколишнього середовища). У міни, що самоліквідуються, на крилі є буква "С".

Осколкова протипіхотна міна кругової поразки

Осколкова протипіхотна міна кругової поразки.Осколкова протипіхотна міна кругової поразки. Фото: ДСНС

ОЗМ-72 не має пристрою самоліквідації та терміну бойової придатності. Спрацьовує під тиском від 3,5 кг і має датчики цілі у вигляді розтяжки. Під час вибуху вражає все навколо забійними елементами (2400 кульок).

Осколкова протипіхотна міна спрямованої дії

Осколкова протипіхотна міна спрямованої дії.Осколкова протипіхотна міна спрямованої дії. Фото: ДСНС

МОН-50 спрацьовує під тиском ваги від 3,5 кг на обривний або натяжний (дротяний) датчик. Також може здетонувати за дистанційного керування оператором. У момент вибуху у напрямку супротивника по горизонту 54 градуси на відстань до 50 метрів вилітають забійні елементи.

Фугасна протитанкова міна

Фугасна протитанкова міна.Фугасна протитанкова міна. Фото: ДСНС

Датчик мети міни ТМ-62М розташований у металевому корпусі діаметром 32 см і спрацьовує під тиском 120 кг. Вибух відбувається під час наїзду на міну гусеницею танка чи колесом автомобіля. За вибуховими показниками є найпотужнішою серед усіх радянських протитанкових мін.

Протипіхотна осколкова міна "Набряк"

Протипіхотна осколкова міна Протипіхотна осколкова міна

ПОМ-2 виглядає як циліндр висотою 18 см та діаметром 6,3 см, має 4 датчики мети (тонкі відривні дроти). Принцип ураження міни – круговий. Спрацьовує під тиском ваги від 3,5 кг, коли людина чіпляє одну із дротів.

Протипіхотна фугасна міна "Жах піхоти"

Протипіхотна фугасна міна Протипіхотна фугасна міна

ПМН-2 детонує при тиску на датчик у вигляді чорного хреста вагою від 5 кг. Вважається, що таку міну неможливо знешкодити через особливості конструкції. Встановлюється на ґрунтах або на поверхні землі, має пластмасовий корпус діаметром лише 12 см.

Осколкова протипіхотна міна

Осколкова протипіхотна міна.Осколкова протипіхотна міна. Фото: ДСНС

МОН-200 встановлюється у ґрунт або кріпиться до предметів (стовпи, дерева) за допомогою спеціального кронштейна. Вибух здійснюється оператором з пульта керування або при тиску ваги від 3,5 кг на розтяжку. Безпечна відстань від міни – 35 метрів, хоча уламки міни та кронштейна можуть летіти набагато далі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах