Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки ООН

Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки ООН – фото: instagram.com/zelenskiy_official/

Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки ООН – фото: instagram.com/zelenskiy_official/

Події
05 квiтня 2022 19:42

У вівторок, 5 квітня 2022 року, відбулося засідання Ради безпеки ООН щодо останніх подій в Україні - військових злочинів російської армії. Президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв'язку перед членами ООН. Зібрали головні тези.

На початку своєї промови Володимир Зеленський зазначив, що побував на Київщині після звільнення території від тимчасової окупації російських солдатів, зокрема, він був у Бучі. Президент України додав, що складно знайти такий військовий злочин, якого окупанти не вчинили там.

Більше актуальних новин читайте на нашому Telegram-каналі.

Зеленський каже:

  • Російські військові цілеспрямовано розшукували та вбивали кожного, хто служив для України. Вони вбивали жінок, цілі сім'ї та дітей, вони намагалися спалити їхні тіла.

  • Я звертаюся до вас (ред. - членів ООН) від імені народу, який щодня вшановує пам'ять загиблим вранці. Пам'ять загиблих мирних людей, яких вбивали пострілом у потилицю після тортур, яких розстрілювали просто на вулиці, яких кидали в колодязь, щоб вони там загинули у стражданнях, яких вбивали у квартирах, у будинках, підриваючи гранатами, наїжджали танками, просто наїжджали танками по машинах на дорозі заради насолоди. Які відрубували кінцівки, перерізали горло, ґвалтували і вбивали на очах дітей.

Зеленський додав, що окупанти також відрізали язики жертвам, тому що не чули від них те, що хотіли почути. І це все робив постійний член Ради безпеки ООН, руйнуючи державні кордони та внутрішню гідність держав, починаючи війни свідомо та реалізовуючи політику знищення, вбиваючи мирних жителів.

Крім того, президент України наголосив, що агресор залишає по собі лише руїни та поховання, підтримує ненависть на державному рівні та намагається експортувати ненависть до інших країн за допомогою пропаганди та політичної корупції, провокуючи глобальну продовольчу кризу в інших країнах.

  • Де ця безпека, яку має гарантувати Рада безпеки? Її немає, хоч і є Рада безпеки. Де той мир, заради якого створювалася ООН? Очевидно, що ключова інституція світу, яка має забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру, просто не може ефективно працювати.

  • Весь світ побачив, що російські військові зробили у Бучі, доки тримали місто в окупації. Але світу ще доведеться побачити, що вони зробили в інших окупованих містах нашої країни - географія може бути різною, але жорстокість і злочини однакові, і відповідальність повинна бути негайною.

  • Сьогодні, саме внаслідок дій росії, на території моєї держави, на території України скоюють найжахливіші злочини за весь час після закінчення Другої світової війни. Російські військові свідомо знищують у попіл українські міста артилерійськими та авіаційними снарядами, свідомо блокують міста, створюючи в них масовий голод, свідомо розстрілюють колони цивільних на дорогах, які намагаються врятуватися, свідомо підривають укриття, де ховаються мирні люди від авіаційних ударів, свідомо створюють на тимчасово окупованих територіях такі умови, щоб там було вбито якнайбільше громадян. Масові вбивства у Бучі – лише один, на жаль, із багатьох прикладів, що роблять окупанти на нашій землі вже протягом 41 дня. А є ще багато таких міст – Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів, Охтирка, Бородянка та ще десятки українських громад.

Зеленський також сказав, що він, як і члени ООН знають, що говоритимуть представники росії на всі звинувачення. росія звинувачуватиме всіх, щоб виправдати себе - говорити про різні версії, про постановочні відео, про те, що тіла підкинули.

Але зараз 2022 рік - є докази, є супутникові знімки, є можливість провести повне прозоре розслідування, в чому Україна зацікавлена, максимальна співпраця та залучення журналістів. Мета – покарати того, хто вважає себе безкарним та показати всім потенційним злочинцям світу, що вони будуть покарані.

  • Керівництво росії почувається колонізатором, як у давнину - їм потрібні наше багатство і наші люди. росія депортувала на свою територію вже десятки тисяч наших громадян – далі сотні, вкрали тисячі дітей і продовжують це робити. росія хоче перетворити українців на мовчазних рабів. Російські військові відкрито грабують наші міста та села, які вони захопили, це мародерство найвищого масштабу. Вони крадуть усе, від продовольства до золотих сережок, які виривають із кров'ю.

  • Якщо це продовжиться, то фіналом буде те, що кожна країна зможе розраховувати лише на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право і не на міжнародні інституції, ООН можна буде просто закривати.

За словами Зеленського, якщо члени ООН не готові до закриття інституції, то діяти потрібно зараз і повертати собі силу. Необхідна рішучість, необхідно негайно примусити агресора до миру. Світ не хотів бачив окупацію Криму, війни проти Грузії, відокремлення придністровського регіону від Молдови і як росія готувала ґрунт для інших конфліктів біля своїх кордонів.

Зупинити це можна притягненням російських військових до відповідальності і тим, хто віддавав накази - кожен, хто віддавав накази і виконає їх, будуть під міжнародним трибуналом.

  • Наразі головне - час трансформувати систему ООН. Пропонуємо провести глобальну конференцію і ми просимо це зробити вже у мирному Києві, щоб визначитися як реформувати світову систему безпеки, як реально гарантуватимемо непорушність кордонів та цілісність держав, як будемо утверджувати верховенство міжнародного права.

  • Наразі ми вимагаємо рішень від Ради безпеки для миру в Україні. Якщо ви не знаєте, як затвердити це рішення, то ви можете зробити дві речі: або усунути росію як агресора та джерело війни від блокування рішень щодо її ж агресії та її війни, і тоді зробити все, щоб відновити мир. Або покажіть як можна переформатуватися та працювати заради миру. Або якщо немає виходу, то далі тільки саморозпуск, мир потрібен Україні, мир потрібен нам, мир потрібен Європі, мир потрібен світові.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах