У ВР пропонують зобов'язати чоловіків повернутися до України під час війни

У ВР пропонують зобов'язати чоловіків повернутися до України під час війни - фото: Filip Andrejevic/Unsplash

У ВР пропонують зобов'язати чоловіків повернутися до України під час війни - фото: Filip Andrejevic/Unsplash

Події
11 квiтня 2022 17:19

У Верховній Раді зареєстрували та відправили на ознайомлення новий законопроект №7265, згідно з яким хочуть зобов'язати військовозобов'язаних чоловіків повернутися в Україну з-за кордону, а у разі невиконання вимоги – до 10 років в'язниці.

Дослівно законопроект передбачає, що в умовах військового становища, громадяни, які можуть і зобов'язані захищати Україну, але перебувають за кордоном – мають виконати свої повноваження та конституційні обов'язки, тому пропонується запровадити обов'язок повернутися до України, а за невиконання – запровадити кримінальну відповідальність.

Більше новин читайте на нашому Telegram-каналі.

Призовників, які не повернуться до України під час воєнного стану та мобілізації без поважної причини, може чекати позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Попередньо чоловікам пропонують повернутися додому протягом 15 днів після дня введення воєнного стану в країні або в окремих її місцевостях. Період повернення може змінитися.

Поважними причинами не залишати країну перебування та не повертатися до України є: заборона виїзду з тієї країни, де людина проживає, стихійні лиха, катастрофи, аварії, відрядження, стаціонарне лікування або інші обставини, що перешкоджають виїзду з країни перебування.

Згідно з пояснювальною запискою, пропозиція спрямована на забезпечення повноцінного функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Документ Верховна Рада отримала ще 8 квітня 2022 року, а 11 квітня його надали для ознайомлення і зараз опрацьовується в комітеті. Зазначимо, що законопроект ще не прийняв парламент і не підписав президент, тому поки що не набув чинності.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах