Чи можуть ФОПи та фрілансери сплачувати податки Україні, працюючи в Польщі

Чи можуть ФОПи та фрілансери сплачувати податки Україні, працюючи у Польщі.

Чи можуть ФОПи та фрілансери сплачувати податки Україні, працюючи у Польщі. Фото: unsplash.com

Події
12 квiтня 2022 15:20

Українці, які евакуювалися в Польщу через повномасштабне вторгнення Росії, можуть задаватися питаннями - як і чи потрібно платити податки в Україну, якщо працюють і живуть вони зараз у сусідній країні. Найчастіше це стосується тих осіб, які мають можливість працювати дистанційно з будь-якого куточка планети.

Видання DOU.ua поцікавилося у адвоката та партнера Win Win Law Наталії Хітрук та податковим експертом та СЕО-Finevolution Наталією Гайкаловою щодо цієї ситуації.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Чи може українець сплачувати податки до України, якщо працює у Польщі?

Це безпосередньо залежить від податкового резидентства фізособи. Згідно з Податковим кодексом України, резидентом вважається фізособа, яка має місце постійного проживання в Україні.

Однак у кодексі є кілька модифікацій визначення, коли особа вважатиметься податковим резидентом України:

  • якщо у фізособи є місце проживання в іншій країні, вона вважається резидентом, якщо вона має місце постійного проживання в Україні;
  • якщо фізособа на постійній основі проживає в іншій країні, вона вважається резидентом, якщо має тісніші особисті або економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні;
  • якщо країну, де фізособа має центр життєвих інтересів, не можна визначити або фізособа не має місця постійного проживання в жодній з країн - вона вважатиметься резидентом України, якщо знаходиться в нашій країні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду/періодів податкового року;
  • Достатньою (але не винятковою) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізособи є місце постійного проживання членів його сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізособи за попередніми умовами, вона вважається резидентом, якщо є громадянином України.

Також достатньою підставою для визначення особи резидентом вважається самостійне визначення основного місця проживання в Україні у порядку, встановленому цим кодексом, або його реєстрація як самозайнята особа.

Отже, якщо українець має відкритий ФОП, цього достатньо, щоб він був податковим резидентом в Україні, завдяки чому він сплачуватиме податки в Україні, навіть працюючи на польську компанія.

Кого Польща вважає податковим резидентом?

У цій країні до таких належать особи, які мають тут центр життєвих інтересів або проживають у цій країні понад 183 дні у податковому році.

Тобто через 183 дні перебування в Польщі українці зобов'язуються сплачувати податки в Польщі.

Що щодо подвійного оподаткування?

Між Польщею та Україною діє Конвенція про уникнення подвійного оподаткування.

У документі йдеться:

- Термін "резидент однієї Договірної країни" означає особу, яка за законодавством цієї країни підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місця знаходження керівного органу, місця реєстрації або іншого аналогічного критерію. При цьому цей термін не включає особу, яка підлягає оподаткуванню в цій країні, лише якщо ця особа отримує доходи з джерел у цій країні або щодо майна, що там знаходиться.

Статус фізособи, яка є резидентом обох Договірних країн, визначається за такими правилами (згідно з п. 1):

  • вважається резидентом Договірної країни, де є постійне житло. Якщо житло є в обох країнах, статус фізособи визначається за місцем знаходження центру життєвих інтересів;
  • у разі, якщо Договірну країну, де особа має центр життєвих інтересів, не вдається визначити або коли вона не має постійного житла в жодній із Договірних країн - фізособа вважається резидентом тієї Договірної країни, де зазвичай проживає;
  • якщо фізособа зазвичай проживає в обох країнах або не проживає в жодній з них – резидентство визначається громадянством;
  • якщо особа має громадянство обох Договірних країн або не є громадянином жодної з них, це питання вирішують за взаємною згодою компетентних органів цих країн.

Тобто платити податки в Україну можна протягом 183 днів перебування у Польщі. Після цього українця, який там проживає, можуть визнати резидентом Польщі і зобов'язати сплачувати податки в їхню скарбницю.

За яким контактом має бути оформлений спеціаліст, щоб сплачувати податки в Україні?

Якщо у працівника оформлено ФОП в Україні – він сплачує податки за старим принципом в Україну.

Якщо українець уклав трудовий договір із іноземною компанією, він вважається суб'єктом трудових відносин. У цьому випадку компанія виконує обов'язки податкового агента та повинна сплачувати відповідні податки із суми доходу працівника у своїй країні. А українець при цьому не повинен сплачувати податки ще й в Україні, оскільки між Польщею та нашою країною діє договір про уникнення подвійного оподаткування.

Проте, якщо українець усе ще вважається податковим резидентом України, він має задекларувати свій дохід в Україні як іноземний та зробити взаємозалік податків, сплачених за кордоном. Якщо фізособа не вважається резидентом України, цього робити не треба.

Якщо українець оформлений в українській компанії за трудовим договором?

Оскільки в нашій країні зараз запроваджено військовий стан та існує загроза життю, компанія може запровадити дистанційний формат роботи на підставі відповідного наказу без обов'язкового укладання договору про це зі співробітником у письмовій формі.

Так, співробітник може перейти на віддалення та виконувати свої обов'язки з території іншої країни. Компанія у такому разі продовжує сплачувати податки за нього до скарбниці України.

Чи може фрілансер сплачувати податки в Україні із Польщі?

Якщо фрілансер зареєстрований як ФОП в Україні та вважається резидентом України, то він продовжить сплачувати податки до нашої країни.

Чи впливає статус біженця на сплату податків?

Статус біженця – це міграційне питання вирішення перебування у Польщі. Тож прямого відношення до оподаткування воно не має.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах