З чого почати: що потрібно знати біженцям, які виїжджають до Європи

Інформація, яку потрібно знати для біженців, які виїжджають до Європи.

Інформація, яку потрібно знати для біженців, які виїжджають до Європи. Фото: dw.com

Події
15 квiтня 2022 19:39

Кожен українець, який хоче в'їхати зараз як біженець на територію Євросоюзу, повинен знати, де шукати нічліг, як користуватися транспортом, а також мати на увазі, що він може розраховувати на соціальну допомогу.

Розглянемо, як виглядає влучення з України до Європи на прикладі Німеччини.

Свобода переміщення

В'їзд на територію європейських країн з України можливий як за закордонним паспортом, так і за внутрішнім (у вигляді ID-картки або паперового паспорта). Відомі випадки, коли люди в'їжджали в ЄС і зовсім без документів або маючи простроченi документи. Сертифікати про вакцинацію від коронавірусу з початку військових дій вимагати для в'їзду перестали. Не потрібне і медичне страхування.

В'їхавши в одну з країн Шенгену (наприклад, Польщу або Угорщину), не обов'язково залишатись у них. Втікачі з України можуть вільно пересуватися по всій Європі. Враховуючи, що прикордонна Польща перевантажена біженцями, навіть доцільніше спробувати доїхати до більш географічно віддаленої від України країни, де набагато легше буде вирішити питання з розміщенням, харчуванням, отриманням допомоги та у майбутньому з можливістю працевлаштування.

Транспорт

У більшості країн Європи громадяни України можуть користуватися міжміським громадським транспортом безкоштовно. Достатньо мати український паспорт як підтвердження (як внутрішній, так і закордонний). За поданням документів у касі вокзалу можна отримати безкоштовний квиток на проїзд. На деяких великих вокзалах існують спеціальні центри для допомоги українським біженцям, за наявності за безкоштовним квитком варто звернутися туди.

Для українських біженців використовується спеціальний квиток Help Ukraine. Причому для в'їзду, наприклад, до Німеччини з інших країн ЄС, квиток не потрібен, достатньо паспорта, а вже для подальших переміщень країною він необхідний.

У спеціальних поїздах для біженців можуть бути супроводжуючі, волонтери, які допомагають біженцям, можуть відповідати на запитання українською, російською та англійською мовами. У звичайних регулярних поїздах потрібно розраховувати лише на допомогу інших пасажирів, якщо вона знадобиться.

Нічліг

Знайти нічліг у країнах Європи можна в офіційних центрах прийому біженців, які зараз відкриті у величезній кількості міст на континенті. Достатньо дістатися до центру допомоги біженцям, наприклад, на одному з вокзалів, щоб волонтери пояснили, як потрапити до місця нічлігу.

Не секрет, що багато з таких центрів знаходяться в будинках закладів культури, у школах, на стадіонах, і умови розміщення там не найкомфортніші. Набагато кращий варіант - зупинитися на нічліг у когось із мешканців Європи у їхніх будинках. Це можливо за допомогою спеціальних сайтів, на яких може розмістити оголошення як місцевий житель, який бажає прийняти у себе іноземця, так і сам біженець. Існує велика кількість таких сайтів по окремих країнах Європи, є і загальноєвропейські – наприклад, Host4Ukraine.

Соціальна допомога

Втікачі з України можуть розраховувати на фінансову допомогу у багатьох країнах Європи. Її отримання залежить від статусу, який ви матимете в країні перебування та від законодавства кожної конкретної країни.

Розглянемо докладніше Німеччину - одну з найпопулярніших країн для пошуку тимчасового притулку серед українських біженців.

Як потрапити до Німеччини

Для проїзду залізничним транспортом до Німеччини використовуються поїзди Варшава — Берлін, Пшемисль — Краків — Берлін, Гдиня — Берлін, Вроцлав — Берлін, Прага – Дрезден, Відень – Пассау – Нюрнберг, Будапешт – Відень – Мюнхен, Відень – Мюнхен, Краків – Франкфурт-на-Одері – Ганновер, Вроцлав – Котбус.

Щоб в'їхати до ФРН поїздом безкоштовно, потрібен лише український паспорт, щоб мати можливість пересідати з одного поїзда на інший вже всередині Німеччини, потрібно оформлення безкоштовного квитка. Німеччиною можна переміщатися з таким безкоштовним квитком взагалі у всіх категоріях німецьких поїздів: ICE, TGV, RJX, IC/EC. Дітям до 15 років квитки не видаються, їх вписують у білет дорослого. У регіональних (приміських) поїздах Німеччиною квиток не потрібен, достатньо лише паспорта.

На сайті німецьких залізниць є спеціальна сторінка, створена на допомогу біженцям з України.

Реєстрація біженців у Німеччині. Центри допомоги

На вокзалі Ганновера Messe/Laatzen є пункт тимчасового перебування для біженців. Там можна переночувати, з'їсти гарячу їжу, знайти волонтера, який володіє мовами, щоб дізнатися, що робити далі. У Берліні центр прийому біженців Welcome Hall Land Berlin знаходиться на Washingtonplatz перед будівлею вокзалу. Там пропонують їжу та медичну допомогу, звідти відходять автобуси до столичних центрів тимчасового розміщення, де можна залишитися на нічліг на перший час.

В'їхавши до Німеччини, можна клопотати про отримання дозволу на перебування (Aufenthaltserlaubnis) згідно з пунктом 24 Закону про перебування. Також можна подати прохання щодо розміщення притулку. Німецьке МВС закликає зареєструватися насамперед тих біженців, яким потрібна фінансова чи медична допомога. Більш детальну інформацію можна знайти в мережі - на допомогу українцям створено спеціальну сторінку на сайті МВС Німеччини.

Для отримання соціальної допомоги в Німеччині необхідна реєстрація в одному з пунктів первинного прийому біженців або у відомствах у справах іноземних громадян або органах Федеральної поліції. Після проходження реєстрації біженець отримує "Підтвердження про прибуття", з яким можна подаватись на отримання соціальної допомоги.

У Німеччині платять 367 євро на самотнього дорослого біженця, а з 1 червня платитимуть 440 євро.

З чого почати: що потрібно знати біженцям, які виїжджають до Європи фото 1З чого почати: що потрібно знати біженцям, які виїжджають до Європи фото 1


Біженці з України з 1 червня отримуватимуть регулярну допомогу за законом SGB II, зможуть оформитися в JobCenter із соціальних виплат, передбачених цим законом, отримуватимуть великі допомоги, повноцінне медстрахування, матимуть право на власний мед. картку.

Нічліг у Німеччині

Ночівля можна отримати у центрах допомоги біженцям, розташованих у багатьох німецьких містах. Також існує корисний сайт Unterkunft, на якому як біженці, так і жителі Німеччини, які готові їх прийняти, можуть безпосередньо спілкуватися один з одним. І одна, і інша сторона подають оголошення про пошук (або надання) ночівлі.

Також безкоштовно розмістити українців готові користувачі сайту бронювання житла Airbnb, де створено спеціальний розділ для біженців. Ще один аналогічний сайт - Warmes Bett.

Також корисно вивчити сайт Zugportal, на якому міститься корисна для біженців інформація з Німеччини.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах