Депутати пропонують скасувати святкування Дня Перемоги 9 травня

Депутати пропонують скасувати святкування Дня Перемоги 9 травня - фото: Pixabay.com

Депутати пропонують скасувати святкування Дня Перемоги 9 травня - фото: Pixabay.com

Події
22 квiтня 2022 09:46

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7297, згідно з яким пропонується перенести святкування Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня на 8 травня, коли відзначається День пам'яті та примирення. В Офісі Президента таку пропозицію вважають недоречною на даний момент.

Законопроект був поданий депутатами 18 квітня та 20 квітня – його надано для ознайомлення. У пояснювальній записці сказано, що перемогу у Другій світовій війні вся Європа відзначає щороку 8 травня, коли нацистська Німеччина капітулювала. Цього ж дня європейські країни вшановують пам'ять загиблих у цій війні. А в Україні свято випадає на 9 травня – дату, затверджену радянською владою.

Більше новин читайте на нашому Telegram-каналі.

Депутати пропонують, щоб Україна святкувала День Перемоги 8 травня з усією Європою, а 9 травня відзначала разом із державами-членами Євросоюзу День Європи.

- Комуністичний режим СРСР навмисне встановив окрему від решти Європи дату відзначення перемоги. Радянський Союз, а слідом за ним і Російська Федерація, перетворили відзначення 9 травня на інструмент пропаганди й досягнення політичних цілей, розпалювання війн, виправдання власних злочинів проти людяності. Відзначення в Україні Дня перемоги 9 травня є нелогічним і неприйнятним, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року.

У коментарях "Стране" прес-секретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров розповів, що зараз не вдалий час для подібних змін, запропонованих депутатами щодо скасування святкування Дня Перемоги саме 9 травня та перенесення свята на 8 травня.

В Офісі Президента цю ініціативу вважають не пріоритетною, та міняти нічого не бажано. Остаточне рішення щодо ухвалення законопроекту буде за парламентом і, за словами прес-секретаря, не час втручатися у цей процес.

Никифоров додав, що святкування Дня Перемоги у 2022 році в Україні відбуватиметься без масових публічних урочистостей, але у якому форматі – конкретної інформації поки що немає.

Раніше Vgorode повідомляв, які свята та скільки вихідних українців чекає у травні 2022 року.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах