Хто з добровольців тероборони зможе отримати статус учасника бойових дій

Хто з добровольців тероборони зможе отримати статус учасника бойових дій.

Хто з добровольців тероборони зможе отримати статус учасника бойових дій. Фото: unian.ua

Події
24 квiтня 2022 20:23

Відповідно до оновленого законодавства України, кожен захисник України, у тому числі добровольці територіальної оборони, зможуть отримати статус учасника бойових дій. Проте посвідчення отримають лише ті бійці, які безпосередньо брали участь у бойових діях

При Міністерстві ветеранів України діятиме комісія за участю представників відомств сектору безпеки і оборони, яка займатиметься цими питаннями. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. 

За її словами, міністерство продовжує активну роботу щодо оновлення системи соціального захисту військових та їхніх родин. Ті громадяни, які брали участь у бойових діях у складі бригад територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад, мають право отримати статус учасника бойових дій та відповідні соціальні гарантії від держави.

Закон про надання добровольцям права на отримання статусу УБД з відповідними соціальними гарантіями приймався тоді, коли ніхто не знав, де розгорнуться воєнні дії. Тож раніше цим правом користувалися усі добровольці. Зараз питанням присвоєння статусу УБД буде займатися спеціальна комісія і надавати його будуть лише тим, хто брав безпосередню участь у бойових діях. Тобто якщо громадянин служив у регіоні, де бойових дій немає та не їздив у "гарячі" точки, то статус УБД йому надаватися не буде. 

Зазначимо, що Верховна Рада України прийняла закон, згідно з яким всі добровольці будуть визнані ветеранами війни. Цей статус також має на увазі цілий спектр пільг.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що бійців територіальної оборони попросили здати зброю на зберігання. За словами командуючого Сил Територіальної оборони ЗСУ Юрія Галушкіна, на частині регіонів України, де не ведуться активні бойові дії, мають виконуватися інші цілі. Зброю бійці зможуть взяти у будь-який момент для тренування, очищення та догляду за ним, або для виконання важливих задач. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах