Бої за Гостомель: ЗСУ розповіли деталі оборони аеропорту

Бої за Гостомель: ЗСУ розповіли деталі оборони аеропорту.

Бої за Гостомель: ЗСУ розповіли деталі оборони аеропорту. Фото: Obozrevatel

Події
06 травня 2022 22:13

Учасник оборони аеропорту "Антонов" у Гостомелі розповів, як проходили бої з російськими окупантами, які розпочалися ще у перші дні широкомасштабного вторгнення військ РФ. Саме у Гостомелі українські військові, завдяки злагодженим діям різних підрозділів, змогли завдати ворогові перших втрат та затримати висадку російського десанту.

Про деталі оборони аеропорту розповів боєць ССО ЗСУ. Його інтерв'ю опублікувало Командування Сил спеціальних операцій.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Військовий, голос якого змінили з метою безпеки, повідомив, що вранці, 24 лютого, підрозділ ССО відправили на "Антонов" для відображення висадки там російських десантників. За попередньою інформацією, у Гостомель мав прилетіти ворожий літак ІЛ, а українські захисники мали не дати літаку сісти на аеродромі. На місці проведення операції спецназ розподілив позиції та ролі між ССО ЗСУ та Національною гвардією України. Для оборони спецназ мав ПЗРК "Ігла" і кілька ракет, які могли збити військово-транспортний літак.

Проте замість очікуваного транспортника на аеродром прилетіло багато гелікоптерів РФ. Військові були не готові до такого повороту подій, але завдання з оборони "Антонова" від десанту було виконано без обтяжливих проблем.

Пізніше українським військовим довелося розпочати бій із російськими ДРГ, які мали стрілецьку зброю. Сили спеціальних операцій та Нацгвардія змогла придушити їх, тож вороги відступили. Інша група ССО збила Ка-52, змусивши авіацію змінити тактику та викидати так звані "обманки".

Навіщо Нацгвардія "розібрала" злітну смугу?

Підрозділам Національної гвардії справді довелося власноруч розбити злітну смугу аеродрому, щоб ворожий літак не міг сісти у Гостомелі. "Злітку" вдалося "розбити" мінометами. Інші підрозділи в цей час допомагали стримати атаки ДРГ та придушити російський десант, який уже почав висаджуватись посеред поля.

- Інші вертольоти не підтримали, кружляючи навколо аеропорту, намагаючись когось там знайти. Фактично, було коло, яким вони літали, і все, що було за колом, вони контролювали, а всередині - не піддавалося їх контролю, чим ми й скористалися", - розповів військовий.

Бої за Гостомель: ЗСУ розповіли деталі оборони аеропорту.Бої за Гостомель: ЗСУ розповіли деталі оборони аеропорту. Фото: Тelegram ДСНС України

Перший бій із окупантами

Перший бій із десантом почався після того, як збили перший Ка-52. За словами українського військового, війська РФ були відносно недалеко і відкрили вогонь по українських захисниках із кулемета. Бійці швидко відступили, щоб перегрупуватися та поповнити боєкомплект. Після оборони об'єкта ключове завдання було виконано.

- Вони (десантники РФ - ред.) не були готові до того, що їм надаватиметься такий сильний опір. Вони планували просто висадитися та зайняти позиції, окопатися чи рухатися далі, - зазначив спецназівець.

Військовий ССО ЗСУ зазначив, що уникнути значних втрат нашим захисникам допомагає високий бойовий дух. А противник, навпаки, зазнає великих втрат при контакті з малими групами українських бійців.

Нагадаємо, російські війська відступили від Гостомеля наприкінці березня після провалу наступу на Київ, після чого вийшли з Київської області.

Раніше Vgorode розповідав, що єдиний у світі літак Ан-225 "Мрія", зруйнований російськими окупантами під час боїв у Гостомелі, відновити неможливо. Однак його копія вціліла, тому з неї можна збудувати нову "Мрію". Відродження літака з копії коштуватиме від 800 мільйонів до 3 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах