Чи будуть демонтувати радянський герб із монумента "Батьківщина-Мати"

Чи будуть демонтувати радянський герб із монумента "Батьківщина-Мати".

Чи будуть демонтувати радянський герб із монумента "Батьківщина-Мати". Фото: segodnya.ua

Події
20 травня 2022 13:31

З монументу "Батьківщитна-Мати" у Києві все ж таки хочуть зняти герб СРСР, який розташовано на її щиті. Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович говорить, що після демонтажу герб не треба знищувати, його потрібно передати до Музею пропаганди, якщо такий створять, або ж зробити експонатом Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Дробович розповів у інтерв'ю для "Інтерфакс-Україна", що питання демонтажу серпа та молота на монументі та на мосту Патона вже частково розглядають. За його словами, інститут повністю з’ясував цю процедуру, визначив етапи та орієнтовний бюджет робіт. Уже знайшлися і люди, які були готові профінансувати демонтаж, а для цього потрібно декілька мільйонів гривень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

До того, як починати демонтаж радянської символіки, потрібно створити його проект, пройти державну експертизу та підготувати робочу документацію. Також для старту потрібно отримати дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики, а ще краще – розпорядження Кабінету міністрів.

Як розповів Антон Дробович, інститут національної пам'яті вже був на стадії переговорів з Урядом, але розпочати відповідні роботи завадила пандемія коронавірусу і меценати почали втрачати свої гроші. Пізніше пандемія відступила, але з'явилась нова проблема - в Україні розпочалася повномастабна війна.

- Та я думаю, що коли стабілізується ситуація на фронті, чи проженемо ворога на їх територію, ми повернемося до цього питання, – зауважив Дробович.

На питання, як з монумента "Батьківщини-Мати" демонтувати радянську символіку, директор інституту національної пам'яті відповів, що найбільш простим, безпечним та дешевим шляхом може бути посекційне зрізання пластин герба та подальше наварювання чистого фону. Сталь для цього можна буде взяти у заводу, який виробляв листи при зведенні монументу. А чи будуть на нього додавати нові елементи - вирішать пізніше.

Варто зазначити, що “Батьківщина-мати” є унікальною інженерною спорудою та однією з “візитних карток” України, тож прибрати його повністю неможливо. Зміну вигляду монументу, за словами Дробовича, потрібно виносити на міжнародний мистецький конкурс.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, які культурні пам'ятки у Києві можуть бути демонтовані у зв'язку з дерадянізацією та їх причетністю до країни-агресора.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах